latinica  ћирилица
30/04/2021 |  16:10 | Аутор: СРНА

Човић: До краја јуна отклонити све аномалије изборног законодавства

ХДЗ БиХ сматра да у наредна два мјесеца, уз потпуно уважавање пресуда Уставног суда БиХ и Међународног суда у Стразбуру, треба омогућити у БиХ легитимно представљање конститутивних народа кроз Изборни закон и да се ураде ограничене уставне промјене ради уклањања свих дискриминација, изјавио је данас у Мостару лидер ХДЗ-а БиХ Драган Човић, након сједнице Предсједништва странке.
Драган Човић - Фото: РТРС
Драган ЧовићФото: РТРС

Из ХДЗ-а БиХ саопштено је да су се теме данашње сједнице Предсједништва странке односиле на актуелну политичку ситуацију и односе у БиХ, функционисање извршне и законодавне власти на свим нивоима, као и друга питања од ширег друштвеног и политичког значаја.

Основно питање данашње сједнице Предсједништва ХДЗ-а БиХ односило се на актуелне разговоре о имплементацији одлука Уставног суда БиХ, као и одлуке Европског суда за људска права у Стразбуру.

Истакнуто је да бошњачке странке и медији под њиховим утицајем изазивају лажне афере да би се скренуо фокус с кључних политичких питања која су већ требала да буду у поодмаклој фази разговора.

Афера око непостојећег документа, како се наводи, требала је скренути пажњу са рјешавања имплементације свих пресуда и отклањања дискриминације која дестабилизује било какав реформски процес и напредак.

- Изборни закон се тиче свих политичких опција и да на крају кроз такав приступ читаву ствар завршимо у Парламентарној скупштини БиХ. Сви други правно-технички детаљи који доприносе демократичности, транспарентности и интегритету изборног процеса за нас су прихватљиви - рекао је предсједник ХДЗ-а БиХ.

Човић је напоменуо да је неизборна година тренутак да се све те ствари ријеше.