latinica  ћирилица
30/04/2021 |  19:01 ⇒ 19:52 | Аутор: РТРС

Послодавци траже повећање неопорезивог дијела плате, синдикат већи минималац (ВИДЕО)

Послодавци траже повећање неопорезивог дијела плате, синдикат већи минималац. Влада Српске као трећи члан Економско- социјалног Савјета, пословну заједницу подсјећа да су је растеретили кроз различите врсте подстицаја, а представнике радника да је најнижа плата на нивоу оних у окружењу. Сви су сагласни да у мају почну преговори, а све у циљу повећања личних доходака запослених.
Новац - бројање - Фото: РТРС
Новац - бројањеФото: РТРС

Повећати најнижу плату, захтјев је синдиката, који послодавци не прихватају. Пословна заједница сматра да минималац треба везати за раст просјечне плате, а представници радника да безусловно треба да буде већи.

- Нисмо у овој години на почетку успјели да повећамо најнижу плату. Мислим да је ово сада право вријеме да дође до повећања најниже плате - нагласила је Ранка Мишић, предсједница Савеза синдиката.

Саша Тривић, предсједник УУПРС, наглашава да просјечна плата мора да диктира.

- Не може се растом минимлане плате која се злоупотребљава подизати просјечна плата. Просјечна плата мора да диктира - истакао је Тривић.

Садашњи минималац од 520 марака чини 55 процената просјечног личног дохотка у Републици Српској. Прије одлуке да ли повећати минималац треба погледати и најниже плате у региону, кажу у Влади, али предност дају договору синдиката и послодаваца.

- Најнижа плата у Републици Српској не заостаје за платама у окружењу. Према томе треба то уважити и будите сигурни да ће Влада донијети исправну одлуку - поручио је Радован Вишковић, премијер Српске.

Послодавци нису за повећање минималац, али јесу за већи неопорезиви дио плате који је сад 500 марака. Ако би се овај износ удуплао, шта би то значило за раднике?

- Онај ко има 800 добио би 30 марака, 1.000 50 марака, 500 не би добио ништа - додао је Тривић.

Ранка Мишић предсједница Савеза синдиката, наглашава да ако би се ишло са том варијантом онда би ту морала бити сагласност Владе Републике Српске.

Неким измјенама закона у случају повећања неопорезивог дијела плате, и радници који раде за минималац добили би већи лични доходак, кажу послодавци. Влада се о неопорезивом дијелу не изјашњава, али подсјећа да одређеним подстицајима помажу послодавце.

- Ако је неко свом раднику повећао плату за 100 марака, он има обавезу да плати 62 марке на тих 100 марака. Када ми вратимо 70 одсто на тих 60, то је више 40 марака. То значи да он на повећање плате од 100 марака треба да врати 20 марака - појаснио је Вишковић.

У посљедње двије године путем Закона о подстицајима из буџета пословној заједници враћено је више од 40 милиона марака на повећање плате. У реалном сектору у овом периоду лични дохоци расли су за 20 одсто.