latinica  ћирилица
01/05/2021 |  08:43 ⇒ 08:44 | Аутор: РТС

"Веритас": 26 година од хрватске војне акције "Бљесак"

Данас се навршава 26 година од хрватске војне акције "Бљесак" када је за само 36 часова из Западне Славоније у планском удару хрватске војске протјерано 15.000 Срба, а убијено 283.
"Бљесак" - колоне - Фото: РТРС
"Бљесак" - колонеФото: РТРС

Више од 16.000 припадника хрватских оружаних снага кренуло је 1. маја против западнославонских Срба, са око 15.000 житеља и око 4.000 војника.

Западна Славнија је, како подсјећа Документационо-информациони центар Веритас, у то вријеме била под заштитом УН.

Заштитне снаге УН, подсјећа Веритас, биле су на вријеме упозорене од стране хрватских генерала, па су се повукле на безбједна мјеста, препуштајући своје штићенике на милост и немилост агресору.

Народ западне Славоније, сјећајући се Јасеновца из 1941. и Пакрачке Пољане из 1991. године, кренуо је у егзодус према Српској.

На путу према "мосту спаса" до ријеке Саве, сустизале су их авионске бомбе, маљутке из хеликоптера, топовске гранате и снајперски меци.

У тој акцији, према Веритасовим подацима, погинуле су и нестале 283 особе, укључујући 114 цивила и 11 милиционера.

Међу жртвама је 56 жена, осам особа до 14 година и 75 преко 60 година старости.

По завршетку акције, Хрвати су покупили 168 тијела убијених Срба и покопали их углавном под ознаком "непознат".

Од укупног броја жртава до сада је расвијетљена судбина 156 особа. Међу несталима се води још 127 особа, међу којима је 56 цивила, укључујући и 26 жена.

Од 148 ексхумираних посмртних остатака из групних гробница, до сада их је 111 идентификовано. И кад се идентификују ексхумирани а неидентификовани (37), остају непозната гробна мјеста за 90 посмртних остатака.

У тој акцији највише су страдала два села са претежно српским становништвом: Медари са 22 жртве, укључујући 11 жена и троје дјеце, и Пакленица са 20 жртава.

Према подацима Документационо-информационог центра "Веритас", око 1.450 припадника Српске Војске Крајине је заробљено, већина уз помоћ заштитних снага УН.

Пред националним правосуђима Хрватске, Србије и БиХ, против припадника хрватских оружаних снага покренуто је неколико кривичних поступака за злочине над Србима у тој акцији, који нису одмакли даље од предкривичне фазе, наглашава Веритас.

- Уз дужно жаљење свих ратних жртава, већ 26 година постављамо иста питања: ко то и зашто прави разлику између цивилних жртава у Загребу и Окучанима и по ком критеријуму међународни и национални судови процјењују ко и када крши законе и обичаје који регулишу вођење рата? - наводи се у саопштењу Веритаса које потписује председник тог центра Саво Штрбац.