latinica  ћирилица
01/05/2021 |  09:38 ⇒ 09:39 | Аутор: СРНА

Јовановић: Ауто-пут и аеродром у Требињу повећаће и грчке инвестиције

Шеф Представништва Српске у Грчкој Јелена Јовановић рекла је Срни да је привредна размјена Грчке и Републике Српске забиљежила раст иако је прошла година била велики изазов за економију, а са изградњом ауто-пута Београд-Сарајево и аеродрома у Требињу постоји нада у већа улагања грчких привредника.
Јелена Јовановић -
Јелена Јовановић

- Раст је забиљежен посебно у сектору електричне енергије, а кроз пројекте планиране у наредном периоду сигурни смо да ће тај тренд бити настављен - навела је Јовановићева.

Она је истакла да ће Представништво ради пружања што бољег представљања институција, организација и компанија из Републике Српске и ове године организовати и дати подршку учешћу на привредним и културним манифестацијама.

- Ове године смо ступили у контакт са великим бројем привредних комора у Грчкој, где је путем онлајн платформи представљен инвестициони потенцијал Републике Српске - рекла је Јовановићева.

Она је додала да је са организацијом "Ентерпрајс Грис", која представља званичну агенцију Владе Грчке, под покровитељством Министарства спољних послова, задужену за промоцију инвестиционих потенцијала Грчке и за унапређивање привредне сарадње са земљама у региону и шире, договорена сарадња која ће бити усмјерена на организовање семинара и форума о теми инвестиционих потенцијала Грчке и Српске, а све у циљу остваривања сарадње привредника.

Бесплатни часови српског језика за Грке

Јовановићева је истакла да је у циљу очувања и промоције српског језика са Градом Солуном прошле године потписан споразум о организовању бесплатних часова српског језика за Грке, који ће се наставити и ове године.

- Ово представља само један дио активности Представништва, које смо упркос пандемији вируса корона успјели да реализујемо и покренемо, са циљем да нас пандемија не успори, већ да нам буде мотивација да проналазимо иновативније начине за остваривање сарадње и промоцију Републике Српске - рекла је Јовановићева.

Према њеним ријечима, Представништво је покренуло пројекат у оквиру којег ће у сарадњи са Туристичком организацијом Српске омогућити представницима туристичких организација и осталих туристичких субјеката из Српске да похађају бесплатан курс грчког језика, са акцентом на терминологију из туризма.

- У исто вријеме, у сарадњи са Гувернатом Централне Македоније, 10 представника туристичких организација из Грчке биће у прилици да похађају онлајн курс српског језика и културе и на тај начин, представници туристичких организација, не само да ће имати прилику да науче основе српског, односно грчког језика, него ће имати прилику да науче нешто више о туристичким понудама обје земље - рекла је Јовановићева.

Овакав вид учења језика, додала је она, током пандемије се показао као веома користан медиј у образовању и развоју нових знања, који подстиче мотивацију и жељу за даљим напретком и усавршавањем.

Туризам је наша повезница

Јовановићева је напоменула да, иако је туризам једна од привредних грана која је највише погођена пандемијом вируса корона, Представништво није престало да улаже у промоцију, јер туризам представља једну од најдинамичнијих и најперспективнијих делатности и приоритетну развојну грану и Српске и Грчке.

- Пандемија јесте тренутно стопирала размјену туриста, али то не рефлектује стварну слику сарадње у области туризма која је до 2020. године била у константном расту - рекла је Јовановићева.

Она је као добар примјер тога навела успостављање авио-линија између Бањалуке и Атине, као и Сарајева и Атине 2019. године, што је значајно допринијело развоју туризма.

- Грчки туристи су те године само у Требињу остварили 4.700 ноћења - рекла је Јовановићева.

Она је напоменула да Представништво кроз бројне пројекте интензивно ради на промоцији домаћих туристичких потенцијала са акцентом на вјерски, адреналински и планински туризам, поготову током пандемије, гдје ће ближе дестинације постати један од приоритетних фактора за путовање ван земље.

Јовановићева је истакла и да Грчка, упркос свим изазовима, има највећу економију на Балкану, па је самим тим један од важнијих регионалних инвеститора.

- Иако код нас тренутно ради 15 грчких фирми, потенцијала за јачање сарадње има, нарочито у области туризма, трговине, грађевинске индустрије, енергетике, дрвне и папирне индустрије и друго - сматра Јовановићева.

Препрека - недовољно развијена путна и авио-мрежа између Српске и Грчке

Она је рекла и да као један од разлога који доста привредника из Грчке наводи као препреку за инвестирање представља недовољно развијена путна и авио-мрежа између Српске и Грчке.

- Надамо се да ће се то промијенити изградњом ауто-пута Београд-Сарајево и изградњом аеродрома у Требињу - рекла је Јовановићева.