latinica  ћирилица
01/05/2021 |  10:15 ⇒ 12:50 | Аутор: РТРС

Празнични пакети за малишане обољеле од малигних болести (ФОТО)

Поводом васкршњих празника, представници кабинета предсједника Владе Републике Српске Радована Вишковића уручили су пригодне празничне пакете малишанима обољелим од малигних болести и дјеци без адекватаног родитељског старања, објављено је на Интернет страници Владе Српске.
Празнични пакети малишанима обољелим од малигних болести и дјеци без адекватаног родитељског старања - Фото: Тwitter
Празнични пакети малишанима обољелим од малигних болести и дјеци без адекватаног родитељског старањаФото: Тwitter

Уочи Вакрса, малишане у тзв. Родитељској кући код УКЦ-а и Дневном центру у Лазареву обрадовали су пригодни пакети, којим је предсједник Владе, како је поручио, желио бар на тренутак да им ублажи тешке тренутке са којим се суочавају.

- Сва наша дјеца, а поготово она која пролазе кроз тешке тренутке, заслужују посебну пажњу цјелокупног друштва, а овим поклонима жељели смо да им измамимо осмијехе на лицу и да виде да нису усамљени у својој борби – поручио је Вишковић.

Дијана Берић, предсједница Удружења родитеља дјеце обољелих од малигних болести "Искра", захвалила се на урученим поклонима, те истакла да је ово мали, али хвале вриједан гест.

- Овој дјеци, која пролазе кроз јако тешке тренутке, потребна је свака врста подршке, а поклони су увијек добар пут до њихових срца – казала је она и додала да је, од оснивања до данас, кроз Родитељску кућу прошло више од 120 дјеце која су се лијечила од малигних болести на УКЦ-у.

Поклонима су се обрадовали и штићеници Дневног центру за дјецу у ризику у Лазареву, у којем свакодневну психолошку и сваку другу врсту помоћи добија на десетине малишана.

Социјални радник Борис Макарић нагласио је да овај центар, од 2011. године до данас, пружио помоћ за више од 1.200 дјеце са разним тешкоћама у животу.

- Тренутно, пружамо помоћ за 48 дјеце, која пролазе кроз разне тешкоће, од трауматичних развода њихових родитеља до жртава породичног насиља. Због траума са којим се суочавају, потребна им је свака врста подршке, од психолошке па оваквих, лијепих догађаја, који их подсјећају да нису сами – рекао је Макарић.

Уручењем ових поклона, настављене су активности предсједника Владе којим се настоји пружити помоћ угроженој дјеци и свима којима је помоћ потребна, наводи се на Интернет страници Владе Српске.

У настојању да се олакша живот бројним малишанима, од почетка године до данас, предсједник Владе одобрио је новчану помоћ за лијечење обољеле дјеце у износу од 91.700 КМ, док су породице у тешкој материјалној ситуацији подржане са 52.500 КМ.