latinica  ћирилица
01/05/2021 |  10:19 ⇒ 10:30 | Аутор: СРНА

Вишковић: Влада ће активно радити на заштити права радника

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић поручио је у првомајској честитки грађанима, радницима и синдикатима да ће Влада у наредном периоду, осим ургентних мјера за очување економије усљед посљедица пандемије вируса корона, активно радити и на заштити права радника тамо гдје су угрожена.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

- Влада ће дати замајац привлачењу нових инвестиција и унапређењу пословног амбијента како би се дао додатни стимуланс унапређењу домаће економије и подизању животног стандарда - истакао је Вишковић.

Он је напоменуо да у вријеме пандемије вируса корона, која намеће велика економска искушења за цјелокупну свјетску економију, па тако и домаћу, права радника добијају потпуно нову димензију.

Премијер Српске је нагласио да је Влада с тим циљем у протеклих годину дана, односно од избијања пандемије до данас, предузела и, и даље предузима, низ корака како би помогла да се домаћа економија одупре овом изазову и тако сачува радна мјеста.

- Без обзира на то што се суочавамо са овим, глобалним изазовом, можемо бити задовољни с тим што, упркос смањењу потребе за робом и услугама на глобалном нивоу, у протеклих годину дана није дошло до смањења броја запослених, него, напротив, до благог повећања - навео је Вишковић.

Он је подсјетио да је Влада у протеклих годину разне секторе помогла са 218 милиона КМ да би се лакше изборили са посљедицама пандемије, укључујући и подршку од 74,15 милиона КМ за сектор привреде, чиме је директно допринијела очувању радних мјеста.

- Истовремено, исплаћене су минималне плате, односно порези и доприноси, за раднике у секторима чији је рад био онемогућен због спровођења епидемиолошких мјера, те омогућена бесплатна здравствена заштита за све наше грађане, без обзира на то да ли им се уплаћује осигурање или не - прецизирао је Вишковић.

Вишковић је истакао да ово није крај настојањима да буду обезбијеђени услови, не само за очување радних мјеста, већ и за повећање плата и побољшање животног стандарда.