latinica  ћирилица
01/05/2021 |  11:14 ⇒ 11:16 | Аутор: СРНА

Патријарх Порфирије: Његовати молитвену успомену на страдале у Јасеновцу

Његова светост патријарх српски Порфирије указао је на значај да се молитено његује успомена на убијене у Јасеновцу и да колективно сјећање Срба треба да се руководи мишљу блаженопочившег патријарха Германа да ће опростити, али не и заборавити.
Патријарх српски Порфирије - Фото: Novosti.rs
Патријарх српски ПорфиријеФото: Novosti.rs

Патријарх Порфирије је нагласио да то што се у Јасеновцу налази православни храм Божији и то што је владика Јован основао манастир на том мјесту прави и једини начин на који Црква његује успомену на страдање.

- Сабирањем у Јасеновцу и на другим мјестима, молитвом, служењем литургије, стицањем благодети Духа Светога ми преображавамо себе, а преображени и облагодаћени човјек никада неће ничије потомство, ничију дејцу кривити за оно што су учинили родитељи - рекао је патријарх Порфирије за "Вечерње новости".

Његова светост је истакао да ће православни хришћанин градити мир, а не злопамћење и не дај Боже освету.

- Нећемо заборавити, не да би се некоме светили, наметали кривицу покољењу које кривице за то нема, него зато што су побијени наши најближи рођаци и сусједи, а ми вјерујемо у васкрсење мртвих и оно што је Његош рекао: "Душа људска јесте бесмртна" - рекао је патријарх српски Порфирије.

У злогласном логору Јасеновац је током Другог свјетског рата страдало 700.000 жртава усташког злочина. Међу њима, живот је изгубило 500.000 Срба, 40.000 Рома, 33.000 Јевреја, 127.000 антифашиста. У Јасеновцу је страдало и 20.000 дјеце.