latinica  ћирилица
01/05/2021 |  11:22 ⇒ 19:48 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Водити рачуна о повећању плата у приватном сектору (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да треба водити рачуна да се уз повећање плата у јавном сектору у Српској нађе могућност за раст плата у приватном сектору.
Цвијановић са представницима Синдиката - Фото: РТРС
Цвијановић са представницима СиндикатаФото: РТРС

Након што је присуствовала сједници Предсједништва Савеза синдиката Републике Српске, Цвијановић је изразила задовољство чињеницом да је Влада најавила повећање плата за одређене секторе.

- Остаје још да се уради много тога када је ријеч о дисциплини, плаћању, измирењу обавеза према радницима и према држави, што је континуиран процес - рекла је Цвијановић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

Цвијановић је рекла да је на сједници било говора о циљним стварима које је поставио синдикат, а у вези најављеног повећања плата, да се отклоне одређене неправде.

- Радује ме чињеница да се води рачуна о оним радницима који имају најниже плате и да се на сваки могући начин заједно са Владом Републике Српске види могућност на који начин да се премости један такав проблем - истакла је Цвијановић.

Цвијановић и Мишић, Фото: РТРС

Она је напоменула да Влада Српске преговара, али да је спремна уколико буде било потребно у капацитету предсједнице Републике Српске да да свој допринос.

- Мислим да је добро да ми у суштини, без обзира на неке различитости, сви функционишемо као један важан и велики тим. Захваљујући том тимском раду и социјалном дијалогу којег смо имали, ми смо у временима која су била изузетно тешка и иза нас су, проналазили начине да пребродимо проблеме и доносимо законе, чак и Закон о раду који ће се морати поново иновирати - подсјетила је Цвијановић.

Она је рекла да су тада повећаване плате, али да желе да се то настави, те да буде више реда и дисциплине, те изразила задовољство чињеницом да постоји јак социјални дијалог између Владе Републике Српске са свим социјалним партнерима.

- Савез синдиката Републике Српске је увијек имао јасно постављене захтјеве који су били реални. Можда некада нису одговарали том неком моменту, али у суштини захтјеви су били реални - рекла је Цвијановић.

Она је подсјетила да је у вријеме када је била предсједник Владе Републике Српске била у добрим односима са представницима Савеза синдиката Српске и када се нису слагали.

- Увијек смо били партнери да нађемо добра и боља ријешења за наше раднике и за нашу Републику Српску - истакла је она.

Цвијановић је свим радницима у Републици Српској честитала 1. мај – Међунаросни празник рада, уз жељу да ће идуће године, након двије године обиљежавања празника у вријеме пандемије корона вируса, бити прилика да се овај важан празник обиљежи на неки други начин.

Предсједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић рекла је да је данас највише било ријечи о повећању плата свим радницима у Српској, а на првом мјесту здравствним радницима који носе терет пандемије, али и запосленима у привреди, као и у медијима.

Мишићева је рекла да је врло извјесно најављено повећање плата радницима у здравству, МУП-у Републике Српске, просвјети, култури, правосуђу, изузев судијама, истичући да се преговори који почињу идуће седмице морају завршити до краја маја измјенама закона и повећањем плата.

- Колико повећање плата ће бити и како о томе ће разговарати ресорни министри и предсједници гранских синдиката - истакла је Мишићева.

Она је напоменула да Савез синдиката Републике Српске тражи повећање најниже плате која тренутно износи 520 КМ која би требало да буде 600 КМ, а аутоматски ће погурати повећање свих других плата у привреди Републике Српске.

Према њеним ријечима, постоји простор за повећање најниже плате у Републици Српској, јер је прошла ковид година донијела више од 1,9 милијарди КМ чисте нето добити послодавцима.

Мишићева је закључила да сви у Републици Српској морају учинити максимум да се створе бољи услови за рад и живот и да људи не одлазе, већ да се гради економија и да на овим просторима живе наше породице.