latinica  ћирилица
01/05/2021 |  11:43 ⇒ 13:55 | Аутор: Б92

Аустралија забранила својим држављанима повратак из Индије

У Аустралији од понедјељка важе нова правила за све грађане који су у Индији посљедње двије недјеље, гдје бјесни епидемија вируса корона.
Аустралија (Фото: Flickr/Pascal) -
Аустралија (Фото: Flickr/Pascal)

Они ће добити новчану казну или казну затвора ако се врате у земљу, јавили су медији.

Правила која забрањују улазак у Аустралију за путнике из Индије, укључујући аустралијске држављане, ступају на снагу у понедјељак, а прва ревизија биће 15. маја.

Аустралијски министар здравља Грег Хунт најавио је касно у петак да ће свако ко покуша да заобиђе нова правила добити новчану казну већу од 50.000 долара, пет година затвора или и једно и друго.

Око 9.000 Аустралијанаца у Индији пријавило је да се желе вратити.

Министар здравља позвао се на овлашћења из Закона о биолошкој сигурности када је увео нове мјере, исти закон који је био основа за затварање граница, пише Гардијан.

У суботу је аустралијски министар финансија Још Фриденберг одбацио критике да је "неодговорно" напустити грађане Аустралије у Индији, у тренутку када се земља суочава са глобално рекордним бројем нових инфекција, великим бројем смртних случајева и недостатком медицинске опреме, укључујући кисеоник.

- Предузели смо драстичне мјере како бисмо осигурали безбједност грађана, а оно што видимо у Индији је врло озбиљна ситуација и љекарски савјет дат влади је да уведе ове мјере штедње - навео је Фриденберг.

- Поступали смо по љекарском савјету - рекао је.