latinica  ћирилица
01/05/2021 |  12:30 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Цвијановић обрадовала дјецу у Дому "Рада Врањешевић" (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић обрадовала је данас васкршњим поклонима штићенике Дома за дјецу и омладину без родитељског старања "Рада Врањешевић" у Бањалуци.
Жељка Цвијановић -
Жељка Цвијановић

За све узрасне групе у Дому Цвијановић је обезбиједила бицикле, ролере и тротинете, али и јаја и друге поклоне.

Цвијановић је истакла да овдје традиционално долази за Васкрс, раније као премијер, а сада као предсједница Републике, те поручила да о овој установи треба да брину сви, од локалних заједница, до Владе као оснивача.

- Интервенисали смо увијек према потребама, како се то испостављало одавде из установе. Некада је то била постељина која је недостајала, некад су биле машине за прање веша, играчке за дјецу, бицикли и остало. Мислим да је то лијеп начин да обогатимо садржаје овдје - рекла је Цвијановић новинарима у Бањалуци.

 

Према њеним ријечима, суштина није да дођете неком пригодом и поклоните нешто, већ је суштина организован и институционалан циљани рад када је у питању ова установа.

- Знамо колико је она важна и колико је ово све осјетљиво. Знамо колико је тешко дјецу извести на прави пут. То је велики изазов и онда када живе у нормалним околностима у нормалном, породичном окружењу, а поготово за ове људе овдје - нагласила је Цвијановић.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

Предсједница Српске захвалила је свим запосленима у Дому за предан рад и за то што нису посустајали, него су сами покушавали да осмисле који су то нови програми, шта су нови садржаји, из чега је произашао и вртић, као један такав садржај.

- Веома сам задовољна због свега тога. То је нешто што смо договарали заједно, прије неког времена и сада видимо да је то реализовано и да постоји интерес и нашег грађанства овдје, али и да служи за нашу дјецу која су збринута у овом дому - рекла је Цвијановић.

Осим вртића, Цвијановић је истакла и прихватилиште за дјецу и младе, наводећи да ће све то помоћи функционисању самог дома.

- Треба гледати на који начин још осмислити садржај, шта још друго радити и учинити, тако да ово буде мјесто које заиста може да пружи срећно окружење дјеци која немају срећно окружење - навела је Цвијановић.

Она је истакла да је ова установа, у сарадњи са институцијама Српске, на добром путу да до тога дође.

- Захваљујем свим овим дивним људима који овдје предано раде, ово није нимало једноставан посао, није једноставан посао ни када водите рачуна о својој дјеци, а камоли овако када знате која је то одговорност - поновила је Цвијановић.

Предсједница Српске је рекла да је жеља свих да дјеца која овдје бораве порасту у људе који ће данас, сутра моћи сами да организују свој живот, своје породице, те да прођу кроз овај период у дому са што мање могуће траума.

- Желим да све што су за њих биле неке несрећне околности замијене фини поступци овдје. Зато сам и захвална људима овдје и зато постоји та дугогодишња веза мене и ове институције - додала је Цвијановић.

Директор Дома Владимир Кајкут истакао је да Кабинет предсједнице и Влада Републике Српске, као оснивач Дома, континуирано помажу рад ове установе и финансирају неке нове пројекте у вези са новим услугама.

Кајкут је рекао да без те помоћи не би било могуће реализовати пројекте какви су отварање вртића, прихватилиште за дјецу и младе, мајчински дом и други.

- У Дому борави 90 штићеника, од беба до студената. Шесторо дјеце у јуну напушта установу. То су средњошколци и студенти завршних година. Драго ми је да смо недавно потписали меморандум о разумијевању са Министарством здравља и социјалне заштите и Унијом удружења послодаваца, да би младим људима који излазе из Дома обезбиједили запослење - навео је Кајкут.

Он је подсјетио да је то нешто ново у систему социјалне заштите.

Кајкут је додао и да је Дом упутио иницијативу граду Бањалука, да добију стамбену јединицу на кориштење, гдје би могли да реализују нови програм, становање уз подршку.

- Надам се да ће бити разумијевања и да ћемо добити тај простор, да то користимо за наше младе, да се осамостале. План је да они буду у тим стамбеним јединицама до годину дана након изласка из дома, уз наш надзор - рекао је Кајкут.