latinica  ћирилица
01/05/2021 |  13:04 ⇒ 13:12 | Аутор: СРНА

У Београду одата почаст страдалим у "Бљеску"

Удружења избјеглих и расељених из Хрватске су полагањем вијенаца на споменик страдалим Србима у ратовима деведесетих у Ташмајданском парку у Београду одали почаст страдалим Србима у акцији "Бљесак" у Западној Славонији прије 26 година.
У Бограду одата почаст страдалим у "Бљеску" - Фото: ТАНЈУГ
У Бограду одата почаст страдалим у "Бљеску"Фото: ТАНЈУГ

Предсједник Удружења "Завичај" Ненад Абрамовић изјавио је новинарима да је посљедица акције "Бљеска" било комплетно етничко чишћење српског народа из Западне Славоније које је почело 1991. године акцијом "Откос" у којој је протјерано око 4.000 Срба.

Он је поздравио што Србија последњих неколико година доста улаже у културу сјећања и то што су се Срби окренули себи.

- Ако сами себе заборавимо, други нас неће подржати - рекао је Абрамовић и навео да ће удружења наставити да обиљежавају страдања српског народа, "којих је у 20. вијеку било превише".

Милорад Муникравић је испред Јединице за специјалне операције "Црвене беретке" рекао да је "Бљесак" била терористичка акција којом је Хрватска уз помоћ НАТО-а напала заштићену зону УН и починила језив злочин.

- Тада су страдали многи цивили јер су они били циљ напада - рекао је Муникравић.

Предсједник Удружења бораца Српске Крајине Милан Гаћеша назвао је "Бљесак" усташком акцијом и додао да је прошло много година, а да се нажалост у Хрватској и даље прича иста прича.

- Добро је што се сваке године обиљежава како би народ знао шта се дешавало и зашто су Срби протјерани из Западне Славоније. Протјерани смо само зато што смо Срби - нагласио је он, преноси Танјуг.

Данас се навршило 26 година од када су оружане снаге Хрватске у акцији "Бљесак" са подручја Западне Славоније, која се тада налазила у саставу Републике Српске Крајине и под заштитом УН, протјерали 15.000 Срба, док је 283 убијено или се води као нестало, међу којима 56 жена и осморо дјеце.

Због ратних злочина почињених у акцијама "Бљесак" и "Олуја", Хашки трибунал припремао је оптужницу против некадашњег предсједника Хрватске Фрања Туђмана који је умро 1999. године, а саслушано је и више хрватских официра осумњичених за злочине против којих нису подигнуте оптужнице.

Пред судовима у Србији, Хрватској и БиХ, против припадника хрватских снага покренуто је неколико кривичних поступака за злочине у тој акцији, који су и даље у преткривичној фази.