latinica  ћирилица
01/05/2021 |  14:56 | Аутор: РТРС

Даун синдром центар покренуо радно оспособљавање кроз нова занимања

Даун синдром центар Бањалука покренуо је на Јахорини радно оспособљавање особа са Дауновим синдромом кроз нова занимања као што су собарица, хигијеничар и радник у вешерају.
Даунов синдром Бањалука - Фото: РТРС
Даунов синдром БањалукаФото: РТРС

У склопу програма "Осамостаљивање, радно оспособљавање и запошљавање Јахорина 2021" у сарадњи са ОЦ Јахорина и Апартх хотелом Вучко Даун синдром центае је увео је радно оспособљавање за поменуте дјелатности.

Даун синдорм ценар, који је једини центар за социјалну рехабилитацију особа са Дауновим синдромом радно оспособљава особе са дауновим синдромом за конобаре, куваре који су радили од 2018. године у ЗТЦ Бања Вруhица, а сада и на планини Јахорини.

- У сарадњи са министарством пољопривреде покренули смо и оспособљавање за воhаре, пчеларе и вртларе - истиче се у саопштењу.

У сарадњи са истим министарством у Комуни Бања Врућица особе са Дауновим синдромом засадиле су 200 садница воha, a у донираном пластенику од министра Бориса Пашалиhа засадили су поврhе, ускоро креhе и сјетва пољопривредних култура у овој Комуни.

- Укупно шест кухара из Даун синдром центар Бањалука представљало је Републику Српску на меhународном омладинском гастрономском фестивалу у Москви гдје су освојили 1.мјесто и за то добили признања јер су били једини учесници особе са сметњама у развоју а такмичили су се у категорији студената - додаје се у саопштењу.

Од града Москве директор Даун синдром центра Зоран Јелиh добио је високо признање за рад, као и за спровоhење социјалне рехабилитације особа са Дауновим синдромом.

- Даун синдром центар је 2016. године, под покровитељством тадашњег предсједника Републике Српске Милорада Додика покренуо програм социјалне рехабилитације под називом ПАИН (Покушај Анализирај Изврши Настави) управо на Јахорини, који је од јануара 2018. године настављен у Бањи Вруhици и сада поново настављен на Јахорини уз велику помоh и подршку директора ОЦ Јахорина Дејана Љевнаића, гдје ће се прве особе са Дауновим синдромом запослити - закључје се у саопштењу.