latinica  ћирилица
01/05/2021 |  15:16 ⇒ 20:06 | Аутор: СРНА

Захвалност Влади Јапана за пружену помоћ

Српске члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик и друга два члана су током састанка са јапанским министром иностраних послова Тошимицуом Мотегијем захвалили Влади Јапана за помоћ развоју и подршку реформском процесу у БиХ, коју годинама пружа кроз бројне програме.
Чланови Предсједништва БиХ и Мотегиј Тошимитси (Фото: predsjednistvobih.ba) -
Чланови Предсједништва БиХ и Мотегиј Тошимитси (Фото: predsjednistvobih.ba)

Током састанка је истакнуто да је Јапан један од најзначајнијих донатора у БиХ, гдје се приоритетне области помоћи односе на примарну здравствену заштиту, образовање, деминирање, водоснабдијевање, пољопривреду, заштиту животне средине, инфраструктуру и културу.

Разговарано је и о тренутној пандемији изазваној вирусом вирусом корона, те су чланови Предсједништва БиХ захвалили Влади Јапана за донирану помоћ у износу од око 1.500.000 КМ, искориштених за опремање медицинских установа у БиХ.

Чланови Предсједништва су захвалили и за помоћ Јапана током катастрофалних поплава 2014. године.

Додик, те чланови Предсједништва Жељко Комшић и Шефик Џаферовић, информисали су Мотегија о актуелној социо-економској ситуацији у БиХ и њеном путу ка пуноправном чланству у ЕУ, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Јапански министар је поручио да ће његова земља наставити с подршком БиХ на њеном путу ка ЕУ.

Он је информисао чланове Предсједништва БиХ о новој бесповратној помоћи у износу од око осам милиона КМ која ће бити реализована у оквиру Програма економског и социјалног развоја Владе Јапана.

Мотеги је нагласио да су ова средства намијењена за јачање капацитета надлежних органа БиХ за управљање мигрантском кризом.

Он је истакао да ће Јапан упутити грант помоћи за деминирање у вриједности од око 800.000 КМ, а споразуми о реализацији обје донације потписани су данас у Сарајеву.