latinica  ћирилица
01/05/2021 |  15:28 ⇒ 16:20 | Аутор: sputniknews.com

Благодатни огањ сишао у Христов гроб у Јерусалиму

Благодатни огањ се појавио у Храму Гроба Господњег у Јерусалиму, а патријарх јерусалимски Теофил III раздијелио га је свештеницима Грчке цркве и представницима других конфесија, јавља Спутњик.
Благодатни огањ сишао у Христов гроб у Јерусалиму (Фото:  Sputnik / Владимир Астапкович) -
Благодатни огањ сишао у Христов гроб у Јерусалиму (Фото: Sputnik / Владимир Астапкович)

Благодатни огањ симболизује нерукотворену свијетлост Васкрсења Христовог, о којој је говорио још апостол Петар, и сматра се светињом.

Појава Благодатног огња уочи православног празника Васкрс, коју прате молитве православног патријарха, свештенства и хиљада вјерника, и даље се сматра "чудом силаска Благодатног огња".

​У складу са хиљадугодишњом традицијом, светињу ће добити представници 11 земаља. Оне су послале авионе у Израел којима ће Благодатни огањ стићи у њихове земље – Кипар, Бугарску, Бјелорусију, Молдавију, Украјину, Русију, Румунију, Грчку, Грузију, Пољску и Казахстан.

​Представници делегације Фондације Андреја Првозваног на челу са предсједником Савјета фонда Владимиром Јакуњином чекаће огањ на аеродрому Бен Гурион у Тел Авиву. ​Они ће донијети лампу са Благодатним огњем у Москву на вечерњу васкршњу литургију у Храму Христа Спаситеља, коју ће служити патријарх Кирил.