latinica  ћирилица
01/05/2021 |  17:48 ⇒ 17:50 | Аутор: РТРС

Зељковић: Сваки сој вируса корона схватити озбиљно (ВИДЕО)

Сваки сој вируса корона који се открије треба схватити јако озбиљно, рекао је директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић, гостујући у нашој емисији Здравосфера.
Лабораторија - тестирање - Фото: РТРС
Лабораторија - тестирањеФото: РТРС

Истакао је да се појавио нови сој у Индији.

-  Мјеста страху нема, али опрезу има. Треба бити пажљив и дисциплинован. Ми још немамо довољно информација о новом соју вируса корона који се појавио у Индији. Он је за кратко вријеме заразио велики број људи у тој земљи, али сви су ти подаци из Индије релативни – истакао је Зељковић.

Према првим информација, оно што индијски сој разликује од осталих јесте двострука мутација, или такозвани супермутант.

- У питању је двострука мутација на истом гену, односно на истом дијелу самог вуруса и то представља основу да се вирус брже шири – појаснио је Зељковић.

Истакао је да је у Индији повећана смртност, јер се више особа зарази за кратко вријеме и тако долази по тежих клиничких слика.

- Генерално, приступа се тако да се мјере прилагођавају сваком новом соју. Све универзалне мјере, које и ми имамо, дјелују против свих сојева, јер се онемогућава контакт са вирусом – изјавио је Зељковић.

Приоритет су и даље ношење маске, физичка дистанца и појачања лична хигијена.

Додао је да се очекују нове информације од научника када је у питању индијски сој.

- Институт за јавно здравство Српске може да врши секвеционирање вируса и већ смо открили британски сој. Сљедеће седмице ћемо објавити и презентовати резултате и тако постајемо дио свјетске мреже обавјештавања о одређеним сојевима вируса корона, што је значајно за Српску – закључио је Зељковић.