latinica  ћирилица
01/05/2021 |  18:39 | Аутор: СРНА

Патријарх Порфирије: На Велику суботу ишчекује се испуњење Христових ријечи

Његова светост патријарх српски Порфирије рекао је да се на Велику суботу ишчекује испуњење Христових ријечи, које су се испуниле јер је Исус сишао у ад и покидао окове.
Патријарх српски Порфирије (Фото: Fah) -
Патријарх српски Порфирије (Фото: Fah)

- Сви који су слушали ријеч Христову и пратили га увидели су је он нешто што није уобичајено и очекивали су много од Њега. Међутим, он је пострадао и умро на крсту. Сви су се разбјежали, сви су га оставили, остало је само неколико жена. То су управо оне жене којима ће се Васкрсли Господ првима јавити, оне које ће бити благовијеснице Васкрсења - рекао патријарх Порфирије.

Он је додао да се на Велику суботу ишчекује испуњење његових ријечи, а оне су се већ испуниле јер је Исус сишао у ад, а нечастиве демонске силе прогутале мамац, узеле у чељусти онога који ни на који начин није сужањ времена и простора, пролазности, па ни смрти, који ни на који начин не може бити подређен нечистим силама.

- Ушавши у ад он већ сада са собом кида окове ада и све оне од Адама и Еве до наших дана праведнике који су чезнули за истином, за вечношћу, за љубављу, узима у своје наручје и уноси у тајну Царства небеског - рекао је српски патријарх.

Његова светост служио је Свету архијерејску литургију у параклису Светог Јована Богослова на Православном богословском факултету Универзитета у Београду, објављено је на сајту Српске православне цркве.