latinica  ћирилица
01/05/2021 |  19:08 ⇒ 19:49 | Аутор: РТРС

Помоћ Србије од великог значаја за Козарску Дубицу и Костајницу (ВИДЕО)

Предсједник Србије Александар Вучић најавио је помоћ Костајници и Козарској Дубици, које су у разорном земљотресу претрпјеле велика оштећења. За ове западнокрајишке опшине, које су у веома тешкој финансијској ситуацији, средства Србије биће од непроцјењивог значаја у санацији посљедица земљотреса.
Помоћ породицама у Костајници - Фото: РТРС
Помоћ породицама у КостајнициФото: РТРС

Бака Раденка Тривунџа из Костајнице од 29. децембра прошле године, када је у разорном земљотресу остала без крова над главом, живи у стамбеном контејнеру. Каже, тешко јој је, али се већ навикла на овакав живот. Нада се да ће њена кућа ускоро бити обновљена.

- Вољела бих да имам своју кућу. Тешко је овако, али мора се трпити - прича Раденка.

Општина Костајница у земљотресу је претрпјела огомну штету. У алтернативном смјештају налази се десет породица. Зграда општине, у којој су се налазиле готово све општинске институције, због неусловности је исељена, уништене су и просторије Радија Костајница, а велику штету претрпио је и Средњошколски центар.

Обнова ће, кажу из општинског руководства, сасвим сигурно коштати и много више. Покрајинска влада Војводине већ је помогла Костајници донацијом грађевинског материјала вриједног 100 хиљада евра. И братска помоћ Србије, коју је најавио предсједник Александар Вучић, много ће значити, истиче начелник општине Костајница, Никола Јањетовић.

- Најпотребније нам је да изградимо куће за оне који немају кров над главом. То је приоритет. Затим је потребно да оспособимо институције да могу функционисати у оном обиму који је био прије земљотреса, као и Средњошколски центар и општинску управу  - додаје Јањетовић.

Помоћ Србије од великог значаја биће и за Козарску Дубицу којој је земљотрес, такође, нанио велику штету, која је процијењена на два милиона марака. Средства Србије биће утрошена првенствено за санацију уништених објеката.

- Ми још увијек не знамо обим тих средстава, али општина има и других приоритетних пројеката по питању инфраструктуре, попут канализационе мреже, или санације клизишта на путу Кнежица-Бачвани  - истиче начелник Одјељења за стамбено-комуналне послове општине Козарска Дубица Даријан Бабић.

Земљотрес је у Козарској Дубици уништио 35 стамбених објеката, као и зграду општинског Центра за информисање и културу у коме је смјештена Радио-телевизија Козарска Дубица.