latinica  ћирилица
01/05/2021 |  19:27 ⇒ 19:28 | Аутор: СРНА

Сукоб демонстраната и полиције у Паризу

Демонстранти са капуљачама сукобили су се данас са полицијом у Паризу, а више хиљада људи се придружило традиционалним првомајским протестима захтијевајући економску правду и противећи се плановима Владе да измијени бенефиције за незапослене.

Полиција је у Паризу ухапсила 34 особе гдје су демонстранти палили канте за смеће и разбијали прозоре банака.

Синдикалцима су се придружили и чланови покрета "Жути прслуци", који су прије три године повели масовне антивладине протесте, као и радници сектора које су тешко погодиле мјере рестрикције као што је култура.

Демонстранти су носили трансапренте на којима је писало "Дивиденде, а не накнаде за незапослене су приход лијених људи" и "Ми желимо да живимо, не да преживљавамо".

- Према новом плану о осигурању за незапослене огромна количина новца иде онима који имају пуно, а мање онима који немају ништа и ми желимо да се то укине - рекао је Фиип Мартинез, вођа синдиката ЦГТ.

Око 300 скупова организовано је и у Лиону, Нанту, Лилу и Тулузу.

Десничарски лидери Жан-Лук Меланшон и Марин Лепен учествовали су данас у првомајским протестима.

Лепенова, која је данас раније положила вијенац код споменика Јованки Орлеанки у Паризу, која је симбол њене странке, упозорила је да ће услиједити "тотални хаос" ако предсједник Емануел Макрон буде поново изабран на изборима наредне године.