latinica  ћирилица
01/05/2021 |  20:28 ⇒ 20:28 | Аутор: СРНА

Лондон: Ухапшено девет људи

Полиција је ухапсила девет људи који су учествовали на протестима у Лондону захтијевајући од Владе да пониште закон којим се повећавају овлаштења полицији.

Више од 1.000 људи марширало је данас улицама Лондона узвикујући "Убијте закон" испред зграде Владе.

Полиција је ухапсила девет људи, а сукоб полиције и демонстраната и даље траје. Демонстранти покушавају да се окупе у парку у јужном дијелу Лондона.

Слични протести организовани су и у другим градовима у Енглеској и Велсу, укључујући Бристол.

Према новом закону, Влада жели да повећа полицијска овлаштења како би блокирала ненасилне протесте који у великој мјери ометају јавност или парламент.

Мета закона су еколошки активисти групе "Побуна против изумирања" /Еxтинцтион Ребеллион/, која је протеклих година организовала масовне протесте ради блокаде мостова.

Лондонски покретни мост Тауербриџ /Тоwер Бридге/ био је затворен за јавност у једном смјеру око један час након што су се активисти покрета "Побуна против изумирања" попели на мост и "залијепили" за пут.

Многи демонстранти рекли су да не вјерују да ће их полиција заштитити и да ће нови закон само дати још већу моћ властима да укину или забране политички неодговарајуће протесте као што су они за права црначке популације "Животи црнаца су важни" и "Побуна против изумирања".

Лондонска полиција суочила се са критикама цијелог политичког спектрума у марту због понашања током комеморативног скупа убијеној жени Сари Еверард, коју је убио полицајац.