latinica  ћирилица
01/05/2021 |  20:28 ⇒ 20:28 | Аутор: СРНА

Лондон: Ухапшено девет људи

Полиција је ухапсила девет људи који су учествовали на протестима у Лондону захтијевајући од Владе да пониште закон којим се повећавају овлаштења полицији.
Лондонска полиција  (Фото:AFP 2017/ Justin TALLIS ) -
Лондонска полиција (Фото:AFP 2017/ Justin TALLIS )

Више од 1.000 људи марширало је данас улицама Лондона узвикујући "Убијте закон" испред зграде Владе.

Полиција је ухапсила девет људи, а сукоб полиције и демонстраната и даље траје. Демонстранти покушавају да се окупе у парку у јужном дијелу Лондона.

Слични протести организовани су и у другим градовима у Енглеској и Велсу, укључујући Бристол.

Према новом закону, Влада жели да повећа полицијска овлаштења како би блокирала ненасилне протесте који у великој мјери ометају јавност или парламент.

Мета закона су еколошки активисти групе "Побуна против изумирања" /Еxтинцтион Ребеллион/, која је протеклих година организовала масовне протесте ради блокаде мостова.

Лондонски покретни мост Тауербриџ /Тоwер Бридге/ био је затворен за јавност у једном смјеру око један час након што су се активисти покрета "Побуна против изумирања" попели на мост и "залијепили" за пут.

Многи демонстранти рекли су да не вјерују да ће их полиција заштитити и да ће нови закон само дати још већу моћ властима да укину или забране политички неодговарајуће протесте као што су они за права црначке популације "Животи црнаца су важни" и "Побуна против изумирања".

Лондонска полиција суочила се са критикама цијелог политичког спектрума у марту због понашања током комеморативног скупа убијеној жени Сари Еверард, коју је убио полицајац.