latinica  ћирилица
01/05/2021 |  20:51 | Аутор: СРНА

"Софтићеве политичке изјаве неспојиве са функцијом гувернера"

Чланови Управног одбора Централне банке БиХ Радомир Божић и Драган Кулина оградили су се од дијела изјаве гувернера Сенада Софтића поводом захтјева "Наше странке" за његову смјену у коме јавно износи своје политичке ставове, оцијенивши је неприхватљивом.
Централна банка БиХ - Фото: РТРС
Централна банка БиХФото: РТРС

Божић и Кулина сматрају да је таква изјава неспојива са функцијом гувернера Централне банке БиХ.

Они су навели да је, у складу са Законом о Централној банци БиХ, гувернер члан и предсједавајући Управног одбора и главни извршни функционер Централне банке задужен за њено свакодневно пословање.

Према овом закону, основни задаци Централне банке БиХ и овлаштења за њихово остваривање припадају Управном одбору, који се састоји од пет чланова које именује Предсједништво БиХ, и који из својих редова бира гувернера.

- У складу са наведеним, Закон прописује да је гувернер одговоран Управном одбору за извршење њихових одлука, те за управу и контролу администрације и дјелатности Централне банке - додаје се у саопштењу.

Чланови Управног одбора Централне банке истичу да су ова институција и њен Управни одбор монетарна власт која треба да "постигне и одржи стабилност домаће валуте /КМ/ тако што издаје домаћу валуту према аранжману познатом под називом валутни одбор" и "дефинише, усвоји и контролише монетарну политику БиХ..." путем обавезне резерве као јединог инструмента монетарне политике.

Да би у томе успјела, Централна банка БиХ и њен Управни одбор, као уосталом и све централне банке у свијету, треба да буду независни у свом раду, али и да се уздрже од бављења политиком, наводи се у саопштењу.

- Позивамо гувернера Софтића да са више професионалне одговорности да свој допринос да Управни одбор Централне банке БиХ прилагоди монетарну политику потребама привреде у БиХ у кризним условима изазваним пандемијом вируса корона и објасни академској, стручној и најширој јавности зашто Централна банка БиХ није реаговала као што су то учиниле готово све Централне банке у свијету - истиче се у саопштењу двојице чланова Управног одбора из Републике Српске.

Божић и Кулина наглашавају да на потребу да Централна банка БиХ, у оквиру својих надлежности и овлаштења, реагује прилагођавањем политике и стопе обавезне резерве указују и траже од почетка мандата у Управном одбору, као и у јавним наступима, и сматрају да је то дужност и најбољи допринос Централне банке.