latinica  ћирилица
02/05/2021 |  13:51 ⇒ 13:52 | Аутор: СРНА

Обиљежен Дан одбране Добоја

Дан бранилаца Добоја - 2. мај, обиљежен је у насељу Липац, одакле је српско становништво прије 29 година кренуло у одбрану града од хрватских и муслиманских војних и паравојних формација.
Добој: Дан одбране града - Фото: СРНА
Добој: Дан одбране градаФото: СРНА

Учесници овог догађаја су подсјетили да је 2. маја 1992. године из Липца кренула организована одбрана која је осујетила покушаје хрватских и муслиманских војних и паравојних формација да окупирају Добој, након што су претходно то учиниле са Бродом, Оџаком и Дервентом, а циљ је био да се споје са Зеницом.

Некадашњи командир прве чете Озренске бригаде Раденко Николић рекао је да су прије 29 година ефикасном акцијом предуприједили намјеру регуларних снага ријечке бригаде Хрватске војске, концентрисаних у рејону насеља Јоховац, да се споји са 110. и 111. бригадом такозване Армије БиХ.

- Ријечка бригада са паравојним формацијама имала циљ да са запосједнутог Јоховца овлада Добојем и при том побије све што је српско, а што су раније већ урадили у Сијековцу, Лијешћу, Рабићу, Дервенти - навео је Николић.

Он је истакао да су Срби ратовали у складу са Женевском конвенцијом и без организовања логора.

Члан Удружења "Браниоци Добоја 2. мај 1992" Мирко Стојчиновић истакао је да се стално врши замјена теза ко су ослободиоци, а ко браниоци Добоја.

- Одговор је веома једноставан. Ми из Добоја нигдје нисмо кренули, никога нисмо напали - истакао је Стојчиновић.

Он је навео да су, с друге стране, организоване регуларне војне снаге Хрватске са Хрватским вијећем одбране и Збором народне гарде већ биле у добојском насељу Јоховац и овладале путном комуникацијом Брод-Дервента-Јоховац.

- Организоване стране "Патриотске лиге" и "Зелених беретки" овладале су ужим дијелом града - Чаршијом, у насељу Грапска путном комуникацијом Добој-Требава-Модрича, а исто тако био је затворен правац према Сарајеву јер су већ почела убиства Срба у Маглају, Завидовићима и Грачаници - подсјетио је Стојчиновић.

Он је указао да се мора очувати култура сјећања на истину о одбрани Добоја, који је током Одбрамбено-отаџбинског рата био оаза за Србе прогнани са подручја од Зенице долином ријеке Босне, од Тузле долином ријеке Спрече, као и са подручја од Брода, Дервенте и других локалних заједница.

Стојчиновић сматра да 2. мај треба да заузме значајније мјесто у српској историји, да се младим нараштајима пренесе да је Добој град-херој и да су то била тешка времена.

Током Одбрамбено-отаџбинског рата у Добоју и ближој околини страдало је око 2.500 бораца, више хиљада је рањено, а неколико стотина остало је са посљедицама тешке инвалидности.

Замјеник градоначелника Добоја Владимир Марковић рекао је да младим људима и генерацијама које долазе треба оставити нешто о чему ће да размишљају, да их подсјећа кроз шта су све прошли они који су учествовали у одбрани Добоја и генерално стварању Републике Српске.

- Надам се да они неће имати исте обавезе и такву историју, да ће моћи уживати и побољшати оно што су им ти људи оставили, али је јако битно да буду везани и да знају о ономе што се дешавало, чувају и поштују традицију - изјавио је Марковић.

Код спомен-плоче у Липцу данас су вијенце положиле делегације Градске управе Добоја, Удружења "Браниоци Добоја 2. мај 1992", као и друге организације проистекле из одбрамбено-отаџбинског рата.

Скупштина града Добоја донијела је одлуку да 2. мај буде проглашен за датум од важности за ову локалну заједницу.