latinica  ћирилица
03/05/2021 |  09:51 ⇒ 11:33 | Аутор: СРНА

Чубриловић: Слобода новинарства не смије бити угрожена

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић честитао је данас свим новинарима и запосленима у медијима 3. мај - Свјетски дан слободе медија у жељи да сачувају слободу и објективност, те да се у служби истинитог информисања јавности држе правила своје професије, преносећи информације тачно, истинито и правовремено.
Недељко Чубриловић - Фото: СРНА
Недељко ЧубриловићФото: СРНА

Чубриловић је истакао да је законодавни оквир Српске довољно широк да гарантује медијске слободе и уважава медијске ставове, саопштено је из Народне скупштине Српске.

- Слобода новинарства не смије бити угрожена, али и одговорност медија и истинитост и објективност ни на који начин злоупотријебљена. Нажалост, у медијском простору много је лажних портала и жутила, који угрожавају већину часних новинара. Зато би регулисање ове области и предан рад на подизању одговорности у тој сфери морао бити заједнички задатак, али и првенствени циљ свих нас, прије свега саме медијске заједнице - наводи се у честитки Чубриловића.

Он се захвалио медијима и новинарима на преданом праћењу рада Народне скупштине и рекао да је улога професионалних медија у сваком друштву веома важна, јер је коректив сваке власти и њен најбољи сарадник да исправи евентуалне лоше потезе.

- Зато наш заједнички задатак јесте да медији остану професионални, да не буде цензуре и да се заустави њихова таблоидизација. Нажалост пандемија вируса корона, која траје дуже од годину, економски је погодила и рад медија и новинара, који су и у њој, као и у свим другим ванредним приликама и околностима, били на висини задатака, реално и истинито преносећи информације грађанима Српске, и без којих би и ова наша борба била немогућа - рекао је Чубриловић.

Он је новинарима и свим запосленима у медијима пожелио да сачувају слободу, да се боре и изборе за поштовање принципа слободног и објективног новинарства, али и за своје економске, социјалне и радне слободе.