latinica  ћирилица
03/05/2021 |  11:32 | Аутор: РТРС

Чубриловић: Ратни злочин у Добровољачкој, доказ да правосуђе у БиХ ради селективно

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да невјероватно да јавност и породице жртва три године од пресуде Уставног суда БиХ немају званичне информације о томе да ли је поново отворена истрага о злочину над војницима ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву, у предмету једног од првих ратних злочина почињених у грађанском рату у БиХ.
Недељко Чубриловић - Фото: СРНА
Недељко ЧубриловићФото: СРНА

Он је истакао да незваничне потврде о томе да је истрага отворена постоје, али да се Тужилаштво никада јавно о томе није изјаснило, нити је до данас подигло оптужницу у предмету Добровољачка.

Уставни суд БиХ је 17. јануара 2018. године прихватио апелације Богдане Томовић, мајке Здравка Томовића, и Гордане Гвозденовић, сестре Обрада Гвозденовића, војника ЈНА који су убијени 2. маја 1992. године у Добровољачкој улици у Сарајеву, и наложио Тужилаштву БиХ да у року од три мјесеца одговори на приговоре породица Томовић и Гвозденовић, и да се изјасни због чега је истрага у случају Добровољачка стопирана одлуком некадашњег међународног тужиоца Џуд Романа 2012. године.

- Тужилаштво БиХ, упркос одлуци Уставног суда, али и Kривичном закону ове земље остало је нијемо на ратни злочин почињен над невиним војницима у повлачењу од 1992. године до данас. Управо та селективна правда и покушаји да се само један народ пресудама Суда БиХ и оптужницама Тужилаштва БиХ учини одговорним за све страхоте рата у овој земљи, чине суживот у њој немогућим и излишним - рекао је Чубриловић, поводом годишњице ратног злочина у Добровољачкој улици у Сарајеву.

Он је истакао да је свакоме јасно да се чека да и жртве и свједоци, али и починиоци тог, као и многих других злочина над ЈНА и српским народом у БиХ, окончају живот природним путем и да се истраге затворе без судских епилога, подсјећајући на недавну смрт једног од осумњичених за злочин у Добровољачкој - генерала Армије РБиХ Јована Дивјака.

- Свима је потпуно јасно да је управо правосуђе у БиХ најодговорније за чињеницу да овдје никада није и да неће доћи до враћања повјерења између у грађанском рату сукобљених страна. Kао што сам више пута рекао пракса рада правосудних институција у БиХ нажалост показује да се преко оптужница и пресуда покушава дефинисати карактер самога рата у БиХ по којем би искључиво Срби требало да буду одговорни, а Бошњаци амнестирани. Зато, између осталог, нема ни оптужница ни пресуда за ратни злочин у Добровољачкој - рекао је Чубриловић.