latinica  ћирилица
03/05/2021 |  11:37 ⇒ 12:21 | Аутор: СРНА

Европска комисија препоручила: Путовања у ЕУ дозвољена за вакцинисане

Европска комисија препоручила је данас да потпуно вакцинисаним страним држављанима против ковида 19 и онима који долазе из земаља са добром епидемиолошком ситуацијом буде дозвољено да долазе у блок без икаквих додатних забрана.
Европска комисија (фото: www.mfa.gov.rs) -
Европска комисија (фото: www.mfa.gov.rs)

У европском блоку тренутно држављани седам земаља могу да дођу на одмор или због неких других ненужних разлога, а приједлог Европске комисије је да се та листа прошири.

- Европска комисија предлаже да се дозволи улазак у ЕУ из ненужних разлога за све особе које долазе из земаља са добром епидемиолошком ситуацијом, али и за људе који су примили посљедњу препоручену дозу вакцине одобрене у блоку - истиче се у саопштењу Европске комисије.

У саопштењу се напомиње да се листа може проширити и на вакцине које су прошле процес провјере Свјетске здравствене организације и да Европска комисија предлаже да се подигне ограничење броја земаља из којих би путовање требало бити одобрено.

У саопштењу се додаје, да би се ограничио ризик од "увоза нових сојева вируса корона", предлаже се нова "хитна кочница" која ће омогућити брзо увођење забрана путовања за земље гдје се здравствена ситуација нагло погорша.

Чланице ЕУ требају сутра да крену са разговорима о овом приједлогу, а да би ступио на снагу неопходна је њихова саглаЧланице ЕУ требају сутра да крену са разговорима о овом приједлогусност.