latinica  ћирилица
03/05/2021 |  11:46 | Аутор: СРНА

Слобода јавне ријечи један од стубова напретка и правичности

Удружење новинара Републике Српске је свим медијским радницима честитало 3. мај – Међународни дан слободе медија, наводећи да је у друштвима са демократским уређењем слобода јавне ријечи и мисли један од основних стубова на којима почива напредак и правичност заједнице.
Удружење новинара Републике Српске -
Удружење новинара Републике Српске

- Уколико та врста слободе изостане, онда је слобода да се бира и буде биран на изборима само симулација људских права. Због тога је изузетно важно да се за медијске слободе боримо и помињемо их сваки дан - наводи се у саопштењу овог удружења.

У саопштењу се истиче да су новинари другу годину универзално и свакодневно изложени здравственом ризику у настојању да прикупе информације о болести ковид 19, те су по угрожености раме уз раме са здравственим радницима, полицијом, просвјетом и сличним занимањима.

- Новинари у материјалном смислу дијеле судбину друштва, чије је увријежено функционисање драстично измијењено противепидемиолошким мјерама. Оглашавање, од којег зависе прије свега комерцијални, односно независни медији, прво је на листи коју због уштеда као издатак смањују привредни субјекти. На тај начин је угрожено и независно и објективно извјештавање - упозорили су.

Из овог удружења додају да је независно и објективно извјештавање додатно угрожено и тиме што се таква медијска титула злоупотребљава, те се медији финансирани од агенција страних држава или такозваних међународних фондација представљају као независни.

- У стварности се ради о билтенима који проводе агенде својих финансијера и представљају недвосмислену конкуренцију истински слободним, тржишно условљеним медијима. Због свега наведеног Удружење је у својим досадашњим активностима не само лобирало кроз своје чланство за очување вриједности слободе говора и неповредивости интегритета новинара у уредништвима домаћих медијских кућа, него је и организовало у сарадњи са Удружењем новинара Србије бесплатну вакцинацију за све новинаре, без обзира да ли су чланови нашег удружења или живе у Српској - наведено је у саопштењу.

Ово удружење намјерава покренути иницијативе да се кроз законска рјешења и правилнике повећа заштита и ниво права новинара.