latinica  ћирилица
03/05/2021 |  13:30 ⇒ 13:32 | Аутор: РТС

Први састанак шефова дипломатија Г7 послије двије године

Представници најбогатијих земаља свијета састаће се ове недјеље први пут послије двије године "лицем у лице". Састанак Г7 у Лондону започиње данас, а присуствоваће му шефови дипломатија из Канаде, Француске, Њемачке, Италије, Јапана, САД и Велике Британије.
Лондон (Фото: sheepskin.co.uk) -
Лондон (Фото: sheepskin.co.uk)

Представници Европске уније такође ће присуствовати, као и индијски министар спољних послова. Позване су и Аустралија, Индија, Јапан, Јужна Кореја и Јужна Африка.

Учесници ће бити редовно тестирање на ковид-19, састанци ће бити ограниченог капацитета а примјењиваће се и друге мјере како би се спријечило ширење вируса међу онима који присуствују састанцима.

Британски министар спољних послова Доминик Раб разговараће са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном о повлачењу трупа из Авганистана, трговинском споразуму након Брегзита, иранском нуклеарном програму и Кини.

Велика Британија, која предсједава ротирајућим предсједништвом Г7, види ову недјељу као шансу за поновно потврђивање западног утицаја и рјешавање питања као што су опоравак од вируса корона, климатске промјене и односи са Kином и Русијом.

Министри земаља Г7 уложиће 10,9 милијарди фунти у развојне финансије током наредне двије године како би помогли женама у земљама у развоју да приступе радним мјестима и опораве се од утицаја вируса корона.

Бруто домаћи производ земаља Г7 износи око 40 билиона долара - нешто мање од половине глобалне економије.