latinica  ћирилица
03/05/2021 |  14:17 ⇒ 19:41 | Аутор: СРНА

Позив опозицији на разговор о иницијативи за дијалог између Српске и ФБиХ (ВИДЕО)

Предсједник СНСД-а Милорад Додик позвао је данас опозицију у Републици Српској да разговарају о иницијативи за разговор и дијалог између страна Републике Српске и ФБиХ, као и три конститутивна народа Срба, Хрвата и Бошњака о могућим рјешењима за БиХ.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

- Ево позивам их да разговарамо. Нека они одреде мјесто и вријеме и ја ћу доћи. А ја их позивам на разговор - рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он истиче да је СНСД покренуо ову иницијативу и да то није проблем, али мора и то "звање" да буде сигурно, односно да не буде да зове оне који кажу да неће, па праве два дана галаму око тога.

Додик је истакао да су сви покушаји СНСД-а у прошлости да разговара са опозицијом били извргнути неком подсмијеху.

- Ја бих волио, наравно, да до тога дођемо, али са оваквом опозицијом и њиховим руководством, који су већ продати, који су неколико пута већ издали Републику Српску, не можемо очекивати никакав консензус. Биће право чудо ако они буду укључени у тај консензус. Ја ћу бити изненађен, али ће ми бити драго да се то деси, мада нисам сигуран - рекао је Додик.

Он је истакао да у сваком случају СНСД има двотрећинску већину у Народној скупштини Републике Српске да изгласа те платформе.

- Оно што парламент и ми желимо јесте да разговор о свим темама, ништа друго, и ми не бјежимо од тога да разговарамо о томе како је могуће да Босна опстане, али исто тако, ако је немогуће да опстане онда је сасвим логично да имамо идеју како треба да се разиђемо. Та једна широка платформа омогућиће дијалог о томе - рекао је Додик.

Он истиче да је у реду ако опозиција мисли да у томе не треба да учествује.

- Ми нисмо сигурни да ће муслимани по договору с њима учествовати у том разговору, јер очигледно да су одговори на ову иницијативу исти из СДС, ПДП и СДА, а то је да нема разговора. Са ХДЗ-ом БиХ ћемо разговарати и већ у сриједу имам састанак са Драганом Човићем да анализирамо на који начин се можемо кретати - рекао је Додик.

Он је истакао да, ако СДС и ПДП неће да учествују у овоме и буду дио заједничке платформе у име Републике Српске, они се сами искључују, односно они сами то не желе.

- За нас је најважније и најгоре да су они дио блока са СДА, они нису дио блока с нама - нагласио је Додик.

Прошле седмице у Народној скупштини Републике Српске, а на захтјев Клуба посланика СНСД-а, тачке које се односе на иницијативе за разговор о могућим рјешењима за БиХ и писмо високог представника, помјерене су на зачеље дневног реда и требале би да буду разматране након васкршњих празника.

Помјерене су тачка 3 - Покретање иницијативе за разговор и дијалог између страна Републике Српске и ФБиХ, као и три конститутивна народа Срба, Хрвата и Бошњака о могућим рјешењима за БиХ, на приједлог Клуба посланика СНСД-а, као и тачка 4 - Разматрање писма високог представника у БиХ, од 27. јануара 2021. године, упућено предсједнику Народне скупштине и клубовима посланика.

Наставак 16. редовне сједнице Народне скупштине Републике Српске ће бити одржан у уторак, 11. маја, од 10.00 часова.