latinica  ћирилица
03/05/2021 |  15:16 | Аутор: СРНА

Линта: Злочин у Добровољачкој - доказ да је правосуђе БиХ етнички мотивисано

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта изјавио је да је правосуђе у БиХ у функцији бшњачке политике будући да за стравичан злочин над припадницима ЈНА у Добровољачкој улици 2. и 3. маја 1992. године нико није одговарао упркос бројним доказима.
Миодраг Линта - Фото: Novosti.rs
Миодраг ЛинтаФото: Novosti.rs

- Кажњавање одговорних Бошњака за ратне злочине над Србима је важно и због чињенице да се коначно почне разбијати стереотип о искључиво српској кривици за све злочине у грађанском рату у БиХ - навео је он.

Линта је навео да је прије 29 година организовано нападнута колона војника, официра и грађанских лица, која се мирно повлачила из града у складу са договором.

- У мучком и кукавичком нападу 2. и 3. маја 1992. године страдали су пред очима читавог свијета и снага УН, невини припадници ЈНА иако су имали чврсто обећање да им се ништа неће десити - подсјетио је Линта у писаној изјави.

Он је истакао да за овај стравични злочин није одговарао нико од политичких, војних и полицијских функционера БиХ иако постоје бројни материјални докази.

- Јасно је да је правосуђе БиХ у функцији бошњачке политике, која већ 30 година понавља бесмислене лажи и измишљотине о агресији Србије и српског народа на БиХ, која ратне злочинце слави као хероје и која брутално гази по српским жртвама - навео је Линта.

Он је додао да је злочин у Добровољачкој један од многих примјера који доказују да је правосуђе БиХ етнички мотивисано.

Указао је и на трагичну чињеницу да породице страдалих војника не могу да прислуже свијеће на мјесту гдје су убијени њихови најмилији.

Линта је поново позвао Тужилаштво Србије за ратне злочине да процесуира налогодавце и извршиоце ратног злочина над невиним припадницима ЈНА у Добровољачкој улици.

Линта сматра да је посебно важно нагласити да, без кажњавања криваца за овај ратни злочин и бројне друге ратне злочине над Србима, као и без једног поштовања српских и бошњачких жртава, није могуће говорити о искреној сарадњи и добрим комшијским односима Србије и БиХ, те успостављању повјерења и помирењу два народа.

- Србија треба да покрене снажну дипломатску, правну и политичку борбу у међународној заједници за истину о карактеру ратова на простору бивше Југославије и страдању српског народа - истакао је Линта.