latinica  ћирилица
03/05/2021 |  15:48 ⇒ 19:33 | Аутор: СРНА

Патријарх Порфирије: Косово је завјет нераскидиво везан за идентитет српског постојања

Његова светост патријарх српски Порфирије рекао је да је Косово завјет нераскидиво везан за идентитет српског постојања.
Патријарх српски Порфирије (Фото: Fah) -
Патријарх српски Порфирије (Фото: Fah)

Његова светост је за Други програм Радио Београда рекао да се тренутно око Косова преплићу различити велики интереси који на људе гледају као на предмете, а на Косово као бездушну територију.

Патријарх српски је истакао да је тренутно тешко не само српском народу на Косову, него и монасима и монахињама.

Када је ријеч о нападима на игумана манастира Високи Дечани Саву Јањића /да је наводно починио ратне злочине/, патријарх Порфирије је истакао да је то најбаналније политикантство.

Његова светост је додао да је отац Сава човјек хришћанин и човјек јеванђеља и да је увијек био отворен ка свима, било да је ријеч о Србима, Албанцима или Ромима.

Патријарх Порфирије дубоко вјерује да ће се прије или касније наћи додирна тачна и нека могућност за заједнички живот Срба и Албанаца на Косову, као и свих других народа.

- Не морамо да будемо као браћа, али сигурно ћемо доћи до ситуације да живимо заједно као добре комшије - навео је патријарх српски, напомињући да су Срби и Албанци вијековима живјели заједно на тој територији.

Његова светост је рекао да је пандемија вируса корона најбољи показатељ колико су људи угрозили нормалне процесе и законе природе и да жању оно што су посијали.

- Сви смо одговорни за све, нарочито за планету... Али, људи су постали експлоататори, који не поштују природу и творевину, него нарушавају њене законе - навео је патријарх српски.

Његова светост је рекао да епидемија коси све око себе и да остају дубоки психолошки кратери јер људи при сусрету не знају да ли да се рукују или насмију, а камоли загрле.

Одговарајући на питање о темељном уговору између Црне Горе и Српске православне цркве /СПЦ/, патријарх Порфирије је рекао да је то давно постало политичко питање, али да има сигурност и наду да у пракси неће бити нових проблема, јер СПЦ о питању самог уговора нема шта да каже, већ да ће бити потписан како Синод одлучи.

Говорећи о мајском Сабору СПЦ, патријарх је навео да не може да каже каква ће рјешења донијети Сабор у вези са упражњеним мјестима митрополита, али вјерује да ће донијети најбоља могућа.