latinica  ћирилица
03/05/2021 |  17:45 ⇒ 17:52 | Аутор: ТАНЈУГ

Градоначелник Вуковара налази оправдање за инцидент у Борову?

Градоначелник Вуковара Иван Пенава је за инцидент у Борову покушао да нађе оправдање.

Како је рекао, нису кажњени кривци за смрт 12 полицајаца прије 30 година.

У Борову, гдје углавном живи српско становништво, на православни Ускрс, група мушкараца је скандирала "Убиј Србина!" Исту групу пратило је више полицијских возила, али нико није одмах реаговао.

Тој провокацији претходило је обиљежавање 30. годишњица погибије 12 припадника винковачке Специјалне јединице полиције, који су 1991. године изгубили живот у сукобу са локалним становништвом.

Пенава је рекао да је против пријетњи било коме, али је истовремено додао да је и за то "да јединствени будемо и када је у питању кажњавање криваца за смрт 12 полицајаца", пренијели су хрватски медији.

- Дефинитивно осуђујем било какво позивање на убијање и мржњу. То не желимо никоме. Знамо како смо прошли 90-их овдје, то не желимо никоме и драго ми је да је полиција поступила на начин на који је требало - казао је Пенава.

Он је рекао да би волио "да смо добили пресуде које нисмо добили" и да су Андреј Пленковић и Милорад Пуповац реаговали и дан раније када је начелник Борова Зоран Баћановић критиковао мурале исцртане поводом годишњице погибије 12 полицајаца.

Група младића, навијача Динама је 1. маја, уз обезбјеђење полиције, исцртала мурал на зиду Велепрометове трговине, у парку непосредно иза Споменика палим борцима и жртвама Другог свјетског рата и спомен-обиљежја 12 полицајаца. Након што су завршили мурал, уз бакљаду се пјевали националистичке пјесме.

Хрватска полиција је привела 14 особа због инцидента у Борову, против њих је у току криминалистичка истрага због сумње да су починили кривично дјело јавног подстицања на насиље и мржњу.