latinica  ћирилица
03/05/2021 |  18:41 ⇒ 04/05/2021 | 07:12 | Аутор: РТРС

Подршка ЕУ развоју путне инфраструктуре (ВИДЕО)

Европски комесар за сусједску политику и проширење Оливер Вархељи и савезни министар за европске и међународне послове Аустрије сутра стижу у БиХ. То је прилика да се БиХ уручи донација вакцина против вируса корона које финансира Европска комисија, али и за разговор Вахрељија за званичницима. Уочи његовог доласка српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да не очекује да на састанцима буде разговарано о могућностима проширења Европске уније, већ о пројектима.

Деветог октобра прошле године чланови Предсједништва БиХ посљедњи пут боравили су у Бриселу. Иако је било планирано, тада се нису састали са Оливером Вархељијем, јер је он баш тог дана посљедњи пут боравио у БиХ и најавио реализацију амбициозног Економско-инвестиционог пакета у региону тешког 30 милијарди евра. Седам мјесеци послије, реализација тог пакета, очекује Додик, морала би бити једна од кључних тема разговора.

- Нешто ће ићи за БиХ, тиме и за Републику Српску, нека четири пројекта. Један од тих је коридор 5Ц од Добоја па према Вукосављу, односно Орашцу гдје треба да добијемо значајну донацију за изградњу тог коридора, што је за нас веома важно. То је дио трасе којом желимо да спојимо Бањалуку са Београдом и ми то не кријемо, тако да ћемо разговарати на ту тему - нагласио је Додик.

Истовремено, Додик не очекује конкретније разговоре о могућностима проширења Европске уније јер, каже, Брисел не ради на томе. Једна од тема, ипак, могао би да буде садржај "нон-пејпера", незваничних докумената чији садржај упућује на разматрање нових рјешења за Балкан и прекрајање граница држава у складу са етничким. Коментарисао их је и предсједник Скупштине Србије који сматра да они представљају "испипавање пулса".

- За Србију су добре двије ствари које су се појавиле у "нон пејперима", објављеним протеклих дана – то што се говори о аутономији сјевера Косова и Метохије, коју раније нису хтјели ни са помену, јер нису хтјели Републику Српску на Косову, као и то што се први пут у неком папиру, иако незваничном, говори о могућности неке врсте уједињења Српске и Србије - поручио је Ивица Дачић, предсједник Скупштине Србије.

Да се много могућности помиње у незваничним документима о којима раније није ни смјело да се говори, каже и Милорад Додик. Уз образложење да се свашта пише, истакао је да је и Српска сачинила свој незванични документ који ће, када буде погодан тренутак, упутити на различите адресе. Ипак, чињеница је тврди, да се говори о неким рјешењима за која би се раније говорило да су деструктивна.

- Данас то чујемо из уста важних политичких фаца Европе и свијета. Када сам разговарао ја са једним прекоокеанским дипломатом скоро који је питао шта ја мислим о томе, ја сам рекао да је мирни разлаз једина опција која ће се десити. Он је питао да ли је могуће да то буде мирно. Дакле, он нема ништа против, ако ће то бити мирно, доћи ће и до тога - додао је Додик.

- У том смислу, каже Додик, кључна активност је расправа у Народној скуштини Републике Српске чији би резултат требало да буде платформа за дијалог Српске и Федерације, али и конститутивних народа о рјешењима за БиХ. О тој теми посланици ће се изјаснити на наставку сједнице који слиједи 11. маја. Та тачка помјерена је на крај дневног реда како би се дао простор за усаглашавање закључака са опозицијом која је у јавности показала интересовање за консензус. Додик је истакао да није увјерен да до консензуса може доћи, али је опозицији на конференцији за медије упутио отворен позив за разговор у термину и на мјесту који они изаберу.

Повезане вијести:

Додик: У БиХ нема никаквог кохезионог елемента (ВИДЕО)