latinica  ћирилица
03/05/2021 |  20:22 ⇒ 20:45 | Аутор: СРНА

Вархељи посјетио институт "Батут" и донио вакцине

Европски комесар за сусједство и проширење Оливер Вархељи предао је данас донацију ЕУ од 1.200 вакцина фајзер-бајонтек Институту за јавно здравље Србије "Милан Јовановић Батут" у Београду.
Оливер Вархељи (фото: twitter.com/eusrbija) -
Оливер Вархељи (фото: twitter.com/eusrbija)

Вархељи је након обиласка Института рекао новинарима да су ове вакцине дио контингента од 651.000 доза "Фајзерових" вакцина намијењених за имунизцију, прије свега, здравствених радника у региону, које ће стићи у наредне непуне двије недјеље.

Он је објаснио да је Србија већ вакцинисала своје здравствене раднике и да је зато добила мање вакцина из донације која није дио "Ковакс" програма, и из којег ће вакцине намијењене Србији стићи током јула и августа.

- Морам да захвалим Србији, јер не само да је успјешно организовала вакцинисање својих грађана, него је донирала и 100.000 доза региону. Сада је на нама да дамо Србији дио тих вакцина. Сигуран сам да такав гест Србије цијени не само регион, него и цијели европски континент - рекао је Вархељи.

Он је позвао све становнике западног Балкана да се вакцинишу, истичући да је то једина гаранција да ће се пандемији вируса корона стати на крај.

Министар за европске интеграције Србије Јадранка Јоксимовић истакла је да је Србија прихватила да од 651.000 вакцина намијењених цијелом региону, добије свега 36.000 доза које ће стизати до краја августа по одређеној динамици, а данас је стигло 1.200.

- Добили смо доста мање од онога што смо тражили, јер смо сматрали да медицински радници широм региона треба да добију највећу подршку. Пристали смо рачунајући да је другима потребније. Имамо довољно вакцина, али свака значи тако да смо и ове са задовољством прихватили - рекла је Јоксимовићева.

Она је захвалила ЕУ за досадашњу помоћ и напоменула да је Србија из Фонда солидарности ЕУ добила 12 милиона евра бесповратне помоћи, што је износ већи од оног које су добиле неке чланице Уније, а биће до краја године уплаћен у буџет Србије.

Јоксимовићева је захвалила Вархељију за напоре које је лично предузео да покрене машинерију ЕУ да се више заинтересује за цијели западни Балкан, али и за то што истинито и објективно у сваком моменту говори о ономе што је Србија урадила таком пандемије и за своје грађане и за регион.

Европски комесар је посјетом Србији започео турнеју по западном Балкану, током које ће земљама региона уручити вакцине и са званичницима разговарати о одговору на пандемију вируса корона и подршци ЕУ.

До августа ће БиХ добити највећи број - 214.000, затим слиједи Албанија 145.000, Сјеверна Македонија 119.000, Косово и Метохија 95.000, Црна Гора 42.000 и Србија 36.000.

Координацију расподјеле вакцина донације западном Балкану преузела је Аустрија.