latinica  ћирилица
04/05/2021 |  07:16 | Аутор: СРНА

Коловози суви, могући одрони земље и камења

Већина путева у Републици Српској и Федерацији БиХ јутрос је проходна и саобраћај се одвија редовно, по претежно сувим коловозима, а у усјецима и поред камених косина могући су одрони земље и камења на коловоз, саопштио је Ауто-мото савез Републике Српске.
Магистрални пут Бањалука-Приједор (Фото: Flickr) -
Магистрални пут Бањалука-Приједор (Фото: Flickr)

Због радова саобраћај се одвија успорено на изградњи кружне раскрснице на споју дионице магистралног пута Добој-Руданка и Улице Стефана Првовјенчаног у Добоју, а измијењен је режим одвијања саобраћаја на дионици магистралног пута Руданка-Добој на споју прилазног пута према петљи Руданка, на ауто-путу "9. јануар".

Због бројних одрона и опасности од клизишта на магистралном путу Брод на Дрини - гранични прелаз Хум/Шћепан Поље путничка возила саобраћају отежано, док је за теретна возила саобраћај обустављен.

Саобраћај је због клизишта обустављен на регионалном путу Мраковица-Градишка, дионица Мраковица-Подградци, док се због одрона, на дионици Козарац-Мраковица саобраћај одвија наизмјенично, једном траком.

Измијењен је режим у одвијању саобраћаја и привремено постављена саобраћајна сигнализација због реконструкције раскрснице дионице магистралног пута Ивањска–Шарговац и локалног пута Залужани-Драгочај у насељу Рамићи, на дионици магистралног пута Каракај 2 - Дрињача због радова и на укрштању магистралних путева Милићи - Власеница - Хан Пијесак и Власеница-Тишча због изградње кружне раскрснице.

Због извођења деминерских радова се обуставља саобраћај у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања саобраћаја на дионици магистралног пута Брод-Оџак у мјесту Клакар Доњи од 8.00 до 15.00 часова и на дионици регионалног пута Дервента-Подновље у мјесту Горњи Божинци од 8.15 до 15.05 часова.

На дијелу магистралног пута Рача-Бијељина-Угљевик у току су радови на уређењу пута уз постављену привремену саобраћајну сигнализацију.

На регионалном путу Чајниче-Миљено у мјесту Луке због активирања клизишта саобраћај се одвија отежано, једном саобраћајном траком.

Због радова на реконструкцији дионице регионалног пута Језеро-Шипово саобраћај се повремено обуставља до један сат од 7.00 до 17.00 часова, долазиће до измјене у одвијању саобраћаја на дионици регионалног пута Стари Мајдан - Ламовита, као и на дионици магистралног пута Клашнице 1 – Горња Вијака 1, гдје саобраћај регулише привремена сигнализација.

Због радова, на магистралном путу Модрича 1 - Вукосавље /Јакеш/ - Подновље - Шешлије - Јоховац - Руданка - Добој - ентитетска граница /Каруше/ измијењен је режим одвијања саобраћаја и привремено постављена саобраћајна сигнализација, као и на дионици Тедин Хан - ентитетска граница /Криж/ гдје је у току реконструкција регионалног пута.

У току су радови и на изградњи мини хидроелектране, због чега је измијењен режим у одвијању саобраћаја на дионици магистралног пута Котор Варош - Ободник.

Због активираних клизишта, једном саобраћајном траком, наизмјеничним пропуштањем возила, саобраћај се одвија на регионалном путу Укрина - Горња Вијака.

На дионицама путева међуентитетска линија Угар Бањалука-Прњавор, затим међуентитетска линија Станић Ријека - гранични прелаз Градишка и Приједор -гранични прелаз Доња Градина, кретаће се превоз вангабаритног терета и возачи треба да поштују упутства овлаштених лица из пратње.

Забрањен је саобраћај за теретна возила укупне масе преко 30 тона на надвожњаку број на дионици магистралног пута Клашнице 2 - Шарговац у мјесту Трн, јер нема дозвољену носивост за реална саобраћајна динамичка оптерећења.

На дионици магистралног пута Брод на Дрини - граница БиХ/Црна Гора /Шћепан Поље/ забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона.

До 7. јуна обустављен је саобраћај на дионици магистралног пута Бањалука /Рударска/ - Српске Топлице, због извођења радова, а алтернативни правац за теретна возила је кружни ток код Центрума /западни транзит/ - кружни ток Леснина - кружни ток Ребровац - скретање десно код "Наприједовог" стадиона - преко Зеленог моста - Улица Радоје Домановића. Преусмјеравање саобраћаја не односи се на саобраћај теретних возила којима се врши достава на подручју града Бањалуке.


Почели су радови на рехабилитацији локалног пута Сарачица - Чокорска Поља, због чега се саобраћај од 7.00 до 17.00 часова на мјесту извођења радова одвија наизмјенично, једном саобраћајном траком.

На граничним прелазима у БиХ јутрос нема дужих чекања на прелазак границе. На граничном прелазу Метаљка /Чајниче-Пљевља/ могућ је прелазак границе од 7.00 до 19.00 часова.

БиХ је отворила границе према Хрватској, Србији и Црној Гори, , док је улазак у БиХ за стране држављане омогућен уз негативан "пи-си-ар" тест на вирус корона који не смије бити старији од 48 часова.