latinica  ћирилица
04/05/2021 |  08:33 ⇒ 08:34 | Аутор: СРНА

Смит: Омета се рад тужиоца, уништавају докази, нестају свједоци

Специјализовани тужилац за злочине албанске ОВК Американац Џек Смит упозорио је ЕУ да се омета рад његове канцеларије и Специјализованог суда, укључујући уништавање доказа и нестанак свједока, пишу Вечерње новости, позивајући се на изворе у Бриселу.
Специјални суд у Хагу за злочине тзв. ОВК (фото: Europol) -
Специјални суд у Хагу за злочине тзв. ОВК (фото: Europol)

Лист пише да је Смит на састанку са члановима Комитета ЕУ за политичка и безбједносна питања изнио да се његова канцеларија суочава са изазовима без преседана.

Смит је на састанку прије десет дана рекао да је сарадња са приштинским властима "нула", те да сматра проблематичним то што ће суђење једном од вођа ОВК Хашиму Тачију почети са одлагањем.

Тужилац је навео да је останак Тачија у притвору до почетка суђења, као и осталих оптужених у истом случају, упитан.

Он је, према изворима Новости, апеловао на чланице ЕУ да дају допринос по питању заштите свједока.

Лист наводи да је овај састанак одржан мимо очију јавности, а учесницима није било дозвољено да уз себе имају било какве електронске уређаје.

Новости су послале питање тужиоцу Смиту у вези са овим сазнањима и очекиваним термином почетка суђења Тачију и опцијама заштите свједока, али је из његове канцеларије речено да ова канцеларија не може да дискутује о стварима које се односе на Комитет ЕУ за политичка и безбједносна питања, нити да у медијима разматрају питања безбједности свједока.