latinica  ћирилица
04/05/2021 |  10:48 ⇒ 11:37 | Аутор: РТРС

У БиХ стигле вакцине из Европске уније

На Сарајевски аеродром слетио је авион са вакцинама против вируса корона које је ЕУ донирала БиХ у склопу програма за западни Балкан.
Вакцине Сарајево - Фото: РТРС
Вакцине СарајевоФото: РТРС

Ријеч је о првом контингенту вакцина из ЕУ механизма, из којег би БиХ требало да буде допримљено 213.800 доза, а које би требало да стижу сваке седмице.

Вакцине су испоручене преко Аустрије, а предсједавајућем Савјета министара Зорану Тегелтији уручио их је, на аеродрому, европски комесар за сусједску политику и проширење Оливер Вархељи.

Како је раније најављено, БиХ би требало од ЕУ да добије 214.000 вакцина, док је за цијели западни Балкан планирано 650.000 Фајзерових вакцина.

Јуторс су се предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, европски комесар за сусједство и проширење Оливер Вархељи и савезни министар за европске и међународне послове Аустрије Александер Шаленберг састали на сарајевском аеродрому поводом примопредаје првог контингента вакцина против вируса короне из ЕУ.

Министарка цивилних послова у Савјету министара Анкица Гудељевић раније је најавила да ће данас стићи први контингент вакцина Фајзер против вируса корона наручених путем "Ковакс" механизма.