latinica  ћирилица
04/05/2021 |  11:41 ⇒ 11:46 | Аутор: СРНА

Вархељи: Корак ка оснаживању процеса имунизације

Европски комесар за сусједство и проширење Оливер Вархељи изјавио је данас у Сарајеву, након што је БиХ испоручен први контингент од више од 10.000 вакцина против вируса корона из механиза ЕУ, да је то корак ка оснаживању процеса имунизације.

- Кроз осигурање ове помоћи, ЕУ је помогла да се оснажи процес вакцинације у БиХ. Првенствено је ту ријеч о здравственим радницима који су у првим редовима борбе против вируса корона - рекао је Вархељи на конференцији за медије, након састанка са предсједавајућим Савјета министара Зораном Тегелтијом и савезним министром за европске и међународне послове Аустрије Александером Шаленбергом поводом примопредаје првог контингента вакцина против вируса корона из ЕУ.

Он је додао да је ово корак који води изласку из пандемије, значајан дан и порука да је ЕУ стало до региона и БиХ, што је, како је рекао, показивала од самог почетка пандемије.

Према његовим ријечима, кроз осигурање количина вакцина, ЕУ помаже да се осигура безбједност здравственог сектора и укупног становништва.

- Преко механизна ЕУ осигурава се више од 650.000 вакцина за западни Балкан. Од тих количина, више од 200.000 осигуравамо за БиХ - навео је он и подсјетио да је ЕУ највећи донатор "Ковакс" механизма преко којег је планирано да се обезбиједи више од милион доза вакцина за цијели регион.

Шаленберг је рекао да је, у контексту заједничке борбе против пандемије, данас добар дан и за БиХ и за ЕУ.

- Моје и присуство господина Вархељија показатељ је да смо ту уз вас и да не одустајемо - додао је Шаленберг.

Он је нагласио да су ове количине вакцина резултат заједничког европског напора.

- Ми смо свјесни да наша сигурност зависи од сигурности цијелог региона. Наша добробит зависи од добробити остатка региона. Више од 200.000 грађана који живе у Аустрији има породичне везе са БиХ - појаснио је Шаленберг.

На Међународни аеродром у Сарајеву данас је путем механизма ЕУ, стигло више од 10.000 доза вакцина Фајзер.