latinica  ћирилица
04/05/2021 |  12:57 | Аутор: СРНА

Селаковић започео званичну посјету Шпанији

Србија изузетно цијени принципијелну позицију и подршку Шпаније њеном територијалном интегритету и суверенитету, као и у међународним организацијама, рекао је министар спољних послова Србије Никола Селаковић.
Никола Селаковић у Шпанији (Фото: Министарство спољних послова Србије) -
Никола Селаковић у Шпанији (Фото: Министарство спољних послова Србије)

Селаковић, који је започео је званичну посјету Шпанији састанцима у Конгресу посланика, саговорницима је пренио да је Београд посвећен дијалогу са Приштином и мирном рјешавању питања Косова и Метохије.

Он је нагласио да Приштина пуних осам година не испуњава своју једину обавезу - формирање заједнице српских општина /ЗСО/, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

Према његовим ријечима, за Србију је од кључног интереса очување стабилности у региону и његова оријентација ка интензивнијој сарадњи.

Он је додао да је с тим циљем покренута и иницијатива "мини Шенген", која отвара простор за развој региона и релаксацију економских, али и политичких односа на западном Балкану.

Селаковић је констатовао да су билатерални односи Србије и Шпаније одлични и пријатељски, без отворених питања, и да их карактерише обострана подршка у питањима од виталних националних интереса за обје земље.

Истичући да је политичка сарадња двије земље знатно боља од економске, Селаковић је додао да Србија жели да интензивира економске односе са Шпанијом, јер за то постоји значајан простор и потенцијал.

Селаковић је у разговору са шпанским парламентарцима позвао тамошње инвеститоре да појачају присуство на српском тржишту, истакавши да је Србија лидер у региону у привлачењу страних директних инвестиција.

Шеф српске дипломатије нагласио је да пуноправно чланство у ЕУ јесте стратешки спољнополитички циљ Србије, те да је Београд захвалан Шпанији на подршци у процесу европских интеграција.

Селаковић се сусрео са предсједницом конгреса Марићел Батет, као и са предсједником Одбора за спољне послове Пауом Мари-Клосеом и предсједницом Мјешовитог одбора ЕУ Сузаном Сумелсо-Хордан. /