latinica  ћирилица
04/05/2021 |  13:23 ⇒ 05/05/2021 | 09:28 | Аутор: СРНА

"Неопходан политички дијалог у БиХ"

Народна скупштина Републике Српске, желећи да оствари улогу у креирању бољег и просперитетнијег живота грађана у Српској, захтијева од институција Федерације БиХ и остала два конститутивна народа да се укључе у политички дијалог који би резултирао враћањем на основне принципе и текст Дејтонског споразума, истиче се у иницијативи за разговор о могућим рјешењима за БиХ.
Народна скупштина - Фото: РТРС
Народна скупштинаФото: РТРС

У случају игнорисања ставова Народне скупштине Републике Српске, српски конститутивни народ задржава право на самоопредјељење, у складу са свим међународним уговорима, наводи се у иницијативи за разговор и дијалог између Републике Српске и ФБиХ, као и три конститутивна народа Срба, Хрвата и Бошњака о могућим рјешењима за БиХ.

- Наглашавајући да је измијењена дејтонска структура БиХ, и то на штету ентитета, посебно Републике Српске, и конститутивних народа, посебно Срба и Хрвата, Народна скупштина Републике Српске позива ФБиХ као страну и друга два конститутивна народа - Хрвате и Бошњаке, да поведу миран и достојанствен дијалог о могућим рјешењима за БиХ - истиче се у иницијативи која ће бити разматрана у наставку 16. редовне сједнице Народне скупштине Републике Српске.

Народна скупштина Републике Српске одбацује свако дјеловање које је усмјерено на измјену изворног Дејтонског споразума и његовог Анекса четири - Устава БиХ, који је темељ постојања и рада свих институција и званичника на нивоу БиХ, те ће свако дјеловање које није у складу са Уставом БиХ у будућности имати одговарајуће реаговање из Републике Српске.

Дјеловање супротно ставовима Народне скупштине Републике Српске као највишег законодавног и уставноправног органа Републике Српске сматраће се угрожавањем суверенитета и уставног поретка Републике Српске.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је данас у Бањалуци да се у БиХ треба разговарати о будућности без утицаја странаца како би био постигнут консензус о функционисању земље.

Сједница Народне скупштине Републике Српске биће настављена у уторак, 11. маја.