latinica  ћирилица
04/05/2021 |  13:59 ⇒ 05/05/2021 | 09:27 | Аутор: СРНА

Клуге: Заговарати што јачу дистрибуцију вакцина (ВИДЕО)

Свјетска здравствена организација ће и даље заговарати што јачу дистрибуцију вакцина, изјавио је данас у Сарајеву директор Регионалне канцеларије СЗО за Европу Ханс Клуге.
Тегелтија, Вишковић и Новалић - Фото: СРНА
Тегелтија, Вишковић и НовалићФото: СРНА

Након разговора са предсједавајућим Савјета министара Зораном Тегелтијом те премијерима Републике Српске Радованом Вишковићем и Федерације БиХ Фадилом Новалићем, Клуге је рекао да је западни Балкан геополитички приоритет СЗО.

- У разговорима са предсједницима држава наглашаваћу колико је важно да се вакцине дијеле са свим државама паневропске регије - истакао је Клуге и додао да СЗО жели да сарађује, како са Предсједништвом БиХ, тако и са Савјетом министара, те осталим властима у БиХ, да би се здравље ставило на врх политичких приоритета.

Он је похвалио рад Тегелтије, али и рад Вишковића и Новалића, односно њихову посвећеност када је у питању мапа пута везана за здравље у западном Балкану у периоду 2021-2025. године.

- Ова мапа здравља у идуће четири године фокусираће се на приоритете и на визују онога што здравствени систем треба да представља - рекао је Клуге.

Он је похвалио ентитетске министре здравства Алена Шеранића и Вјекослава Мандића за припремљеност БиХ за вакцинацију, те Министарство цивилних послова у Савјету министара на челу са Анкицом Гудељевић, када је у питању посао који је урађен за координацију унутар "Ковакс" система.

Према његовим ријечима, почетак вакцинације је био релативно спор у цијелом свијету.

- Морамо схватити да ово није рутинска имунизација. Ово је имунизација која се бори против глобалне пандемије - истакао је Клуге, те додао да обично треба пет до 10 година да би се развила безбједна вакцина.

Он је нагласио да је историјска чињеница да је у једној години развијено пет безбједних и ефективних вакцина, те додао да су се власти у БиХ потрудиле да ураде све што је у њиховој моћи да вакцине дођу што прије.

Клуге је подсјетио на глобалну несташицу вакцина против вируса корона, те додао да СЗО ради на томе да се производња ових вакцина ојача, да се појача број вакцина и да се омогући трансфер технологија

- Солидарност је једини начин да изађемо из пандемије - нагласио је Клуге, те додао да је иптимиста и да види "свјетло на крају тунела".

Говорећи о заражености људи у БиХ вирусом корона, он је рекао да је СЗО уочила да тај број опада шест седмица узастопно, али да се сви морају придржавати прописаних мјера у јавном простору.

Клуге је поновио да ће СЗО и даље подржавати БиХ у борби против вируса корона.