latinica  ћирилица
04/05/2021 |  14:05 ⇒ 14:09 | Аутор: СРНА

Америчка и кинеске вакцине ускоро у "Ковакс" механизму

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је да је делегација Свјетске здравствене организације информисала њега и предсједнике влада Републике Српске Радована Вишковића и Федерације БиХ Фадила Новалића да ће портфолио механизма "Ковакс" за набавку вакцина против вируса корона бити проширен и вакцинама произведеним изван Европе.
Зоран Тегелтија - Фото: klix.ba
Зоран ТегелтијаФото: klix.ba

Он је прецизирао да ће у портфолио, у којем су до сада биле само оне вакцине које је одобрила Европска агенција за лијекове, бити укључена и вакцина "Модерна" америчке производње, а да се врло брзо очекује и укључивање кинеских вакцина.

- То нам је јако важно јер ће бити омогућена већа количина вакцина које ће бити дистрибуисане земљама у "Ковакс" систему - рекао је Тегелтија на конференцији за новинаре након састанка са делегацијом СЗО, предвођеном директором Регионалне канцеларије за Европу Хансом Клугеом.

Наводећи да је СЗО заговарао и промовисао "Ковакс" систем набавке вакцина, Тегелтија је констатовао да ова набавка иде спорије од очекиваног, али да су добре вијести да су најављене значајније испоруке вакцина за други квартал ове године.

Предсједавајући Савјета министара прецизирао је да је до сада од 1.230.000 доза вакцина које је БиХ платила, стигло тек 50.000 вакцина и да ће у идућој седмици доћи 100.000.

Констатујући да је фокус данашњих разговора била пандемија вируса корона и имунизација, Тегелтија је рекао да је разговарано и о томе како треба да изгледа свјетски здравствени систем након пандемије, свјесни да је ово једна у низу које ће се јавити.

Он је изразио захвалност СЗО на свим информацијама које је о пандемији вируса корона пружала и подсјетио да су прве информације дошле у јануару прошле године.

Тегелтија је навео да је БиХ правовремено реаговала и да је дан прије проглашења пандемије формирала кризне штабове.

Предсједавајући Савјета министара додао је да је данас разговарано и о томе како треба да изгледа здравствени систем у БиХ послије пандемије, као и о потребним реформама.

- Разговарано је о свим проблемима са којима се сусрећемо, до тога да ментално здравље постаје важна област, с обзиром да су људи исцрпљени и уморени од свих рестриктивних мјера - додао је Тегелтија на конференцији за новинаре у Сарајеву.

Он је поручио да ће сарадња БиХ и СЗО бити настављена и у будућности, при чему су очекивања да ће сва постојећа знања бити пренесена БиХ, те да ће дијелом инвестиција бити обухваћен и здравствени систем БиХ.

Наводећи да сарадња и помоћ СЗО БиХ траје већ 20 година, Тегелтија је додао да ће данас бити потписан двогодишњи уговор о заједничкој сарадњ