latinica  ћирилица
04/05/2021 |  14:27 ⇒ 17:36 | Аутор: СРНА

Ковачевић: Шаровић редовно у Сарајеву вријеђа Српску и њене представнике

Мирко Шаровић поново је у својим омиљеним сарајевским медијима вријеђао српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и Републику Српску и измишљао неке тезе о томе како ће, како каже, Републике Српске бити мање, изјавио је Срни портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

- Без обзира на политичке разлике, уколико сте иоле патриота Републике Српске, онда треба да покажате барем минимум поштовања према чињеници да Милорад Додик као српски члан Предсједништва БиХ има убједљиво највећи изборни и демократски легитимитет грађана Републике Српске, па тако када у Сарајеву или сарајевским медиима вријеђате Милорада Додика као српског члана Предсједништва, онда на неки начин вријеђате и Српску и њене грађане који су га на изборима изабрали, и то убједљивом већином - истакао је Ковачевић.

Он је навео да је видљиво и да Мирко Шаровић поново има, и то све чешће, идентичне ставове као и политичко Сарајево, па тако и када је у питању евентуални настанак трећег ентитета.

- Морам да поновим наш став да је трећи ентитет искључиво унутрашње питање ФБиХ и питање Вашингтонског, а не Дејтонског споразума, и нешто што мора да се рјешава искључиво унутар ФБиХ. Евидентно је да су чак и представници хрватског конститутивног народа неколико пута недвосмислено нагласили да немају никакве територијалне претензије према Републици Српској, међутим, једино Мирко Шаровић за потребе политичког Сарајева измисли такве тезе да би наводно Републике Српске било мање. То је нешто што је за СНСД и за Републику Српску апсолутно неприхватљиво - нагласио је Ковачевић.

Коментаришући Шаровићеву изјаву о уједињавању, како каже, опозиције из Републике Српске и опозиције из Сарајева, портпарол СНСД-а је рекао да је за СНСД потпуно очекивано да се странке из опозиције у Републици Српској укључују у тај сарајевски блок и да заједнички дјелују на свим нивоима, о чему ће, наравно, своје мишљење већ сљедеће године рећи грађани Српске.

- Видимо да се Мирко Шаровић почео бавити и комедијом, јер како другачије протумачити то да се он слаже са СНСД-ом да је потребно подићи изборни цензус. Међутим, онда се поставље питање за шта би Шаровић отварао шампањац у Бањалуци у којој је једва прешао цензус од три одсто и добио једног одборника, или како би тек онда прошао кад знамо како је прошао на посљедњим изборима који су одржани у Добоју на којим нису прешли ни цензус од три одсто и нису добили ниједног одборника - истакао је Ковачевић.

Он је закључио да се то очигледно не може протумачити другачије него као комедија којом се, очигледно, Мирко Шаровић и СДС све чешће баве.