latinica  ћирилица
04/05/2021 |  14:37 ⇒ 05/05/2021 | 09:27 | Аутор: РТРС

Руска медицинска делегација похвалила рад Болнице Свети Врачеви (ВИДЕО)

Делегација љекара из Русије борави у тродневној посјети колегама у Бијељини, са којима ће размијенити искуства у борби против пандемије вируса корона. Руски љекари су истакли да су мјере предузете на збрињавању пацијента обољелих од ковида на завидном нивоу.
Златко Максимовић - Фото: Screenshot
Златко МаксимовићФото: Screenshot

Љекари из Русије данас су имали прилику да се упознају са капацитетима и организацијом болнице у Бијељини. Истичу, да у неким сегментима,надмашује и много веће међународне клинике.

Директорка Фонда међународног медицинског кластера из Москве Светлана Габитова рекла је за бијељинску болницу да је опремљена најбољом и најсавременијом опремом, да има моћан информациони систем, фантастичног руководица и висококвалификован тим љекара који се успјешно боре са свим тешкоћама изазваним ковидом.

Она је издвојила квалитет тестова и рекла да је на међународном нивоу фантастичан показатељ то што се резултати добијају за четири до 24 часа, те оцијенила да је показатељ нивоа смртности добар, као и капацитет у ковид болници.

Приступ у лијечењу обољелих од ковида је добро организован,истакли су руски љекари. Наводе да су PCR тестови врло квалитетни и да се резултати тестирања добијају брже него у многим руским болницама, а упоредили су и друге параметре.

- Бијељинска болница је на високом нивоу организације, а у неким областима чак надмашује и веће међународне клинике из угла опреме и менаџмента - рекла је руководилац дванаесточлане руске медицинске делегације Алина Петиченко.

Она је навела да ни у Русији нису била једноставна времена и да је ковид направио свима проблеме, независно од националности и држављанства, Петиченко је истакла да је бијељинска регија по проценту обољелих на задовољавајућем нивоу и да је томе умногоме допринио успјешан менаџер на челу Болнице Златко Максимовић и његов добар тим сарадника.

Делегацију руских медицинара која је стигла у Бијељину,чини 12 љекара,међу којима је пет директора болница из различитих регија Руске Федерације. Циљ њихове посјете је размјена искустава у борби против пандемије вируса корона.

Директор бијељинске Болнице Свети Врачеви Златко Максимовић тродневну посјету руских медицинских стручњака бијељинској болници назвао великим догађајем за ову здравствену установу, град и цијелу Републику Српску и најавио наставак успјешне међународне сарадње у борби против пандемије.

- Ово је година знања у бијељинској болници и биће ту стручњака и из других дијелова свијета - рекао је Максимовић.

Директор болнице у Бијељини рекао је да је ова посјета резултат његове вишегодишње активности на јачању услуге у здравству и најавио наставак сарадње са руским љекарима.