latinica  ћирилица
04/05/2021 |  15:51 ⇒ 17:37 | Аутор: СРНА

Србима на други дан Васкрса каменовали кућу, ђакону разбили аутомобил

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић саопштио је да је на други дан Васкрса каменована породична кућа Србина Александра Јаховића у Косовској Витини, а ђакону из Ораховца разбијено стакло на аутомобилу.
Полиција тзв. Косова (фото:агенције) -
Полиција тзв. Косова (фото:агенције)

Јаховић се синоћ у тренутку напада није налазио у свом дому, али је у дворишту куће била његова супруга Драгана, када су ка њој полетеле каменице и псовке на албанском језику.

- Срамотно је и недопустиво да у вријеме када Срби на Косову и Метохији прослављају највећи хришћански празник Васкрс, буду мете екстремних Албанаца и да немају мира ни на црвено слово - истиче Петковић у писаној изјави.

Он упозорава да су овакви напади перфидни сценарио да се Срби који су остали да живе на простору Косова и Метохије натјерају на бјег, а они који размишљају о повратку, обесхрабре.

Посебну тежину на читав случај, како истиче Петковић, баца чињеница да Србима на Космету није дозвољено ни омогућено да у миру обиљеже своје вјерске празнике.

- Наши се гробови прекопавају, цркве скрнаве, здравствене установе обијају, деца су мете напада екстремиста, као и читаве породице - наводи Петковић.

Он подсјећа да ни за један од ових напада починиоци нису откривени нити процесуирани.

- То говори да фразе о мирном суживоту, верској толеранцији и одрживом повратку које слушамо од политичара из Приштине, али и међународних представника, јесу само празне фразе које демантује реални живот - закључује Петковић.