latinica  ћирилица
04/05/2021 |  15:56 | Аутор: СРНА

Милуновић: Нешић омаловажава помоћ Владе борцима

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић рекао је да предсједник ДНС-а Ненад Нешић омаловажава намјеру Владе да најугроженијим борцима са најнижим примањима издвоји средства за помоћ, те у политичком животу борце користи за прикупљање јефтиних политичких поена.
Душко Милуновић - Фото: РТРС
Душко МилуновићФото: РТРС

Милуновић је, реагујући на Нешићев захтјев за његову смјену, упитао како то да Ненад Нешић, који је доскора био на истакнутом, руководећем мјесту у систему власти, никада није показивао интересовање, нити бригу за борачке категорије.

- Сада, када је у опозицији, он у политичком животу борце користи за прикупљање јефтиних политичких поена, док у свакодневном животу шута по кафанама велики број борачких додатака, што је јавност имала прилику да види - истакао је Милуновић.

Према његовим ријечима, срамотно је да лидер ДНС-а не зна да се за област борачко-инвалидске заштите, област рада и запошљавања и области пензијско-инвалидског осигурања у овој години издвајају 403 милиона КМ или 10,6 одсто републичког буџета, највише откако је установљен овај систем заштите.

Он је навео да се за финансирање обавеза утврђених прописима из области борачко-инвалидске, првенствено исплату породичних и личних инвалиднина, борачких додатака и осталих давања, издваја око 240 милиона КМ или седам одсто буџета Републике, саопштено је из Министарства рада и борачко-инвалидске заштите.

- Посредством пензијског и инвалидског осигурања за борачке категорије издваја се 150 милиона КМ, док ће за запошљавање демобилисаних бораца и дјеце погинулих бораца само у овој години бити издвојено 13.340.000 КМ за 1.334 лица, 1.227 демобилисаних бораца и 107 дјеце погинулих бораца - рекао је Милуновић.

Он је подсјетио да да ће у Српској у овој години 84.000 бораца са навршених 60 и више година живота примити мјесечни борачки додатак, што је 4.000 више него претходне.

- За разлику од Српске, у којој борачки додатак није условљен другим примањима и приходима које борац остварује по било ком основу, у Србији и Федерацији БиХ борачки додаци су регулисани као социјална давања и не представљају право резервисано за све учеснике рата, већ само за оне који су у стању социјалне потребе - нагласио је Милуновић.

Према његовим ријечима, у Србији право на борачки додатак може да оствари категорисани борац који је старији од 60 година, уколико он или члан његове уже породице који живи у заједничком домаћинству не остварују било коју врсту прихода или примања, рачунајући чак и примања из социјалне заштите.

- Треба напоменути да се борачки додатак у Републици Српској исплаћује од 2007. године на годишњем нивоу, а од 2012. године на мјесечном нивоу, док се, искључиво као социјално давање, у Србији исплаћује од 1. јануара ове године, а у Федерацији БиХ од 1. јула 2019. године - наводи Милуновић.

Као важно је напоменуо да је јавни позив за социјално-угрожене демобилисане борце, млађе од 60 година, који је отворен до 5. маја ове године, усаглашен са свих шест невладиних организација од јавног интереса које проистичу из одбрамбено-отаџбинског рата.

- Намјера је да се уради социјална карта и да се помоћ усмјери ка борцима који нису у могућности да раде, нити имају услова за пензију. На овај начин Српска ће показати да брине о сваком учеснику одбрамбено-отаџбинског рата. До данас се на овај позив пријавило 10.413 бораца, а за оне који испуњавају услове и за које је локална заједница доставила податке, већ је почела исплата - појаснио је Милуновић.