latinica  ћирилица
04/05/2021 |  15:58 | Аутор: СРНА

Касиповић: Упркос пандемији, остварени добри резултати у 2020.

Министар правде Републике Српске Антон Касиповић разговарао је данас са предсједником Вишег привредног суда Бањалука и предсједницима окружних привредних судова у Српској о извјештају о раду привредних судова и другостепеног привредног суда, те условима рада и кадровским питањама, законској регулативи из области привредних спорова за коју је ово министарство овлаштени обрађивач, те актуелним питањама из њихове надлежности.
Антон Касиповић - Фото: СРНА
Антон КасиповићФото: СРНА

На састанку је закључено да Виши привредни суд, према достављеном изјештају за прошлу годину, има 117 одсто ријешених предмета у односу на њихов прилив, док је неријешених 25 одсто предмета, а број заосталих предмета у односу на 2019. годину је знатно мањи, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.

За исти извештајни период, односно за прошлу годину, окружни привредни судови имали су у просјеку број ријешених предмета у односу на прилив 100 одсто, односно тај проценат је износио од 96 до 102 одсто.

На састанку је оцијењено да је на резултат рада привредних судова у знатној мјери утицала пандемија изазвана вирусом корона, а посебно ако се има у виду Уредба са законском снагом о роковима и поступању у судским поступцима за вријеме ванредног стања за територију Републике Српске, којом су били обустављени рокови у судским поступцима, што је утицало на повећање обима предмета, наводи се у саопштењу.

- Привредни судови и поред свих потешкоћа, првенствено континуираним прилагођавањем начина и организације рада прописаним епидемиолошким мјерама ипак окончали знатан број предмета, и што је најважније, број заосталих предмета се није знатно повећао у односу на претходне године, чак поједини судови на крају 2020. године имају мање заосталих предмета у односу на раније године - наводи се у саопштењу.

У саопштењу се истиче да Министарство правде Републике Српске континуирано настоји да осигура све материјалне, просторне, финансијске и друге услове за рад привредних судова, те да се може рећи да и Виши привредни суд Бањалука има све неопходне услове за рад.

На састанку са предсједником Вишег привредног суда Бањалука и предсједницима окружних привредних судова разговарано је и о проблемима са којима се судије сусрећу у погледу законске регулативе, те потребама измјене и унапређења исте, а све у сврху унапређења ефикасности привредних спорова.

Министар правде Републике Српске Антон Касиповић са сарадницима током овог мјесеца одржаће састанке са предсједницима свих судова у Републици Српској.