latinica  ћирилица
04/05/2021 |  16:11 ⇒ 05/05/2021 | 09:26 | Аутор: РТРС

У БиХ стигао први контингент од 10.530 Фајзерових вакцина (ВИДЕО)

У БиХ је допремљен први контингент од 10.530 доза Фајзерових вакцина против вируса корона, које су донација ЕУ. До краја августа биће достављено укупно 214.000 доза из програма помоћи ЕУ. Европски комесар за проширење и сусједство Оливер Вархељи рекао је да донација показује бригу ЕУ за БиХ и цијели регион. Ипак, признаје да је помоћ могла да дође раније.
Вакцине Сарајево - Фото: РТРС
Вакцине СарајевоФото: РТРС

На сарајевски аеродром прво је стигао европски комесар, сат касније слетио је авион са вакцинама. Једночасовно закашњење продужило је разговор европског званичника са домаћином, али и отворило питање да ли је донација ЕУ могла бити уручена мјесецима раније.

- Волио би да могу рећи да су могле доћи раније, али нажалост нисмо били у могућности да се то осигура. ЕУ је у децембру обезбиједила новац од преко 70 милиона евра од којих је набављена ова количина вакцина и морам рећи да је ријеч о донацији, о бесплатним вакцинама које добијате али које је неко морао да плати - истакао је Оливер Вархељи, комесар ЕУ за пришрење и сусједство.

Фото: I. Š./Klix.ba

Данашња донација од 10.530 вакцина је дио укупне помоћи ЕУ од 213.800 доза које ће до августа у редовним траншама бити допремане у БиХ. Већ је познато да ће од укупне количине, 2,5 одсто или нешто више од 5.300 доза бити достављено дистрикту Брчко.

- За ФБиХ и Републику Српску то дијелимо у омјеру 62 одсто односно 38 одсто и свако може да израчуна ко ће колико да добије и у ком временском периоду - нагласио је Зоран Тегелтија, предсједавајући Савјета министара.

Осим 213.800 доза Фајзореве вакцине најављено је да ће путем истог механизма БиХ да добије из Пољске 380.000 доза компаније Астра Зенека. Влада Републике Српске наручила је 160.000 доза из Кине, уз раније купљене у Русији значи да се БиХ приближава броју од милион доза вакцина против короне.

- Очекујемо да ентитети кроз своје директне набавке обезбједе додатну количину вакцина и уколико испорука кроз Ковакс буде ишла по плану сигуран сам да БиХ улази у стабилан систем вакцинисања свих грађана - додао је Тегелтија.

Фото: I. Š./Klix.ba

Аустрија је у име ЕУ куповала вакцине које донирају земљама региона. Вођени су логиком да сигурно и вакцинисано становништа Западног Балкана значи и њихову безбједност с обзиром на то да велики број људи с овог подручја живи и ради у Аустрији.

- У коначном преко 200.000 грађана који живе у Аустрији имају породичне везе са БиХ, нико није сигуран док сви не буду сигурни, то је наш мото - нагласио је Александер Шаленгер, министар за европске и међунариодне послове Аустрије.

Након Сарајева европски комесар Оливер Вархељи однио је помоћ и у Подгорицу, Скопље и самопроглашено Косово, укупно 650.000 доза вакцина против короне за земље региона.