latinica  ћирилица
04/05/2021 |  17:15 ⇒ 17:38 | Аутор: СРНА

Тегелтија - Шаленберг: Наставити аустријска улагања у БиХ

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија истакао је у разговору са аустријским савезним министром за европске и међународне послове Александером Шаленбергом да БиХ у економским односима са Аустријом биљежи суфицит, те да се нада у даља аустријска улагања у БиХ, посебно у област дрвне индустрије.
Сарајево: Тегелтија - Шалнеберг - Фото: СРНА
Сарајево: Тегелтија - ШалнебергФото: СРНА

Тегелтија је као перспективну област будуће сарадње двије земље истакао информационе и комуникационе технологије, што би унаприједило дигиталну инфраструктуру у БиХ и као покретач раста могло постати један од начина за заустављање одлива становништва из БиХ.

Према његовим ријечима, Аустрија је један од најзначајнијих инвеститора у БиХ и значајан спољнотрговински партнер, што је од велике важности за економију у БиХ.

Тегелтија је захвалио за подршку Аустрије у контексту европских интеграција БиХ и нагласио опредијељеност Савјета министара за даље спровођење реформи у процесу приступања ЕУ, уз пуно уважавање уставних надлежности свих нивоа власти у БиХ, Дејтонског мировног споразума, те досљедну примјену механизма координације, саопштено је из Савјета министара.

Тегелтија је изразио наду да ће Аустрија наставити да ради на проширењу ЕУ на земље Југоисточне Европе, те истакао да је важно да БиХ у овој години добије статус кандидата.

Он је захвалио Влади Аустрије и министру Шаленбергу за подршку и помоћ у процесу обезбјеђивања вакцина путем механизма ЕУ, које ће од маја до августа бити испоручене БиХ.

Тегелтија је изразио захвалност Аустрији за помоћ током мигрантске кризе у БиХ, те рекао да питање миграната превазилази капацитете БиХ.

Он је напоменуо да се БиХ не може сама носити са овим хуманитарним, безбједносним и здравственим проблемом.

Саговорници су досадашњу сарадњу двије земље оцијенили добром и пријатељском, без отворених питања, те изразили увјерење да ће економска размјена бити настављена и унапријеђена.