latinica  ћирилица
04/05/2021 |  17:29 ⇒ 19:27 | Аутор: СРНА

Инцко: Нема цртања нових мапа

Високи представник у БиХ Валентин Инцко рекао је у извјештају пред Савјетом безбједности УН да пандемија вируса корона наставља откривати озбиљну дисфункционалност у БиХ, те додао да неће бити исцртавања нове мапе и да се помињање израза "мирног разлаза" може тумачити, како каже, само као пријетња.
Валентин Инцко - Фото: РТРС
Валентин ИнцкоФото: РТРС

Инцко сматра да политички лидери и власти у БиХ пречесто жртвују јединствен и координисан приступ у борби против пандемије и ублажавању њеног утицаја на становништво и економију у корист постизања "политичких поена један против другог".

- То је довело до ситуације у којој су, у одсуству мјера које су спроводиле надлежне власти на нивоу БиХ, ентитети предузели једностране и некоординисане мјере, што је резултирало предузимањем различитих рјешења у различитим дијеловима територије БиХ - мишљења је Инцко.

Он се посебно осврнуо на помињање израза "мирног разлаза", односно позива власти Републике Спрске који предвиђа и повлачење међународног војног присуства у земљи, те истакао да се "то може протумачити само као пријетња суверенитету и територијалном интегритету БиХ и самим тим миру и стабилности земље".

- Морам да поновим да је Савјет за имплементацију мира више пута истакао своју недвосмислену подршку територијалном интегритету и фундаменталној структури БиХ, као јединственој, сувереној држави коју чине два ентитета. У БиХ неће бити исцртавања нове мапе - каже Инцко.

Он се у извјештају, између осталог, осврнуо и на "негирање геноцида", као и на "величање ратних злочинаца".

У том контексту, поред Срба које је критиковао, поменуо је и Хрвате и навео примјер из Мостара од 29. новембра прошле године када је организован комемартивни скуп посвећен Слободану Праљку, а указао је и на скуп подршке од 27. јануара ове године Сакибу Махмуљину, бившем команданту Трећег корпуса тзв. Армије БиХ.

Тим поводом је подсјетио и на министра иностраних послова у Савјету министара Бисеру Турковић за коју је рекао да је похвалила Махмуљина и назвала га "браниоцем БиХ", а он је осуђен за ратни злочин над Србима. Инцко је указао и да је Турковићева осудила осуђујућу одлуку Суда БиХ Махмуљину.

Представник САД је рекла да ниједан ентитет БиХ не може постојати ван БиХ. Она је позвала на формирање федералне Владе у БиХ, јачање институција и борбу против корупције и приближавање стандардима ЕУ.

Осудила је политичаре у БиХ који се фокусирају на етно-националистичке циљеве.