latinica  ћирилица
04/05/2021 |  19:03 ⇒ 20:00 | Аутор: РТРС

Братске "Српске куће" из Подгорице и Бањалуке (ВИДЕО)

Делегација "Српске куће" из Подгорице, боравила је у Бањалуци. О јачању духовног, националног и културног идентитета разговарали су са предсједником парламента Недељком Чубриловићем и предсједником Академије наука и умјетности Рајком Кузмановићем. Посјетили су и Удружење књижевника Републике Српске.
Српска кућа - Фото: РТРС
Српска кућаФото: РТРС

Чврсти темељи српског народа треба да буду императив Србима, гдје год били. О заједничкој промоцији културе и традиције, делегација из Подгорице разговарала је са предсједником Народне скупштине Републике Српске.

- Духовни, национални и културни идентитет који је доведен у питање и са свих страна нападнут је једино одбрамбено средство Срба у овом тренутку и истовремено подлога ако се очува и ојача да једног дана буде темељ на којем ће се градити будуће заједништво - истакао је Емило Лабудовић, директор "Српске куће" у Подгорици.

Недељко Чубриловић, предсједник Народне скупштине Републике Српске, нагласио је да треба да будемо наслоњени једни на друге.

- Ово су времена када треба да будемо ослоњени једни на друге, када имамо прилику да помогнемо на било који начин једни друге и ми ћемо то учинити - рекао је Чубриловић.

 Српску науку и умјетност не дијеле границе. Библиотека "Српске куће" у Црној Гори богатија је за 200 издања Академије наука и умјетности Републике Српске.

- Осим тога, ми смо договорили да у неком периоду кад то будемо могли да посјети једна делегација не само са академије, него Републике Српске Црногорску кућу и та посјета ће бити у функцији функционисања - нагласио је Рајко Кузмановић, директор Академије наука и умјетности Републике Српске.

Удружење књижевника Републике Српске позвало је писце из Црне Горе да рукописе објављују у књижевном часопису "Нова стварност" и тако уједине српску ријеч.

- Јер концепт часописа не подразумијева само књижевне теме, него су у фокусу и друге умјетности, као што је позоришна, филмска, сликарство и друге  - казао је Предраг Бјелошевић, предсједник Удружења књижевника Републике Српске.

Чланови делегације "Српске куће" из Подгорице нагласили су да је немјерљив значај подршке Републике Српске и Србије, и да се на јачању међусобних односа мора радити и убудуће.