latinica  ћирилица
04/05/2021 |  19:04 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

Осмаци: Улагањем у инфраструктуру до бољих животних услова (ВИДЕО)

Oпштина Осмаци једна је од најмањих у Републици Српској. Чињеницу да је ријеч о изразито неразвијеној општини додатно је отежала пандемија вируса корона и економска ситуација, али није утицала на одлучност надлежних да стварају предуслове за њен развој. У посљедње двије године реализовано је више инфраструктурних пројеката, а стварање бољег амбијента за живот грађана настављено је и ове године.
Осмаци - Фото: РТРС
ОсмациФото: РТРС

Захваљујући средствима Владе Србије, потпуно је реконструисана Основна школа "Алекса Шантић". Из општинске касе издвојена су средства за уређење локалних путева, а недавно је завршена и реконструкција главне улице у Осмацима. Уређен је и паркинг простор.

У наредним данима биће расписан тендер за реконструкцију приземља зграде општине и шалтер салe. Средства је обезбиједила Влада Српске, а надлежни очекују да подржи и пројекат реконструкције регионалног пута Цапарде – Осмаци.

- Наравно да ћемо се залагати да створимо што боље услове да мала општина, односно мала општина као што су Осмаци има боље услове за живот - нагласио је Радан Сарић, начелник општине Осмаци.

У Осмацима ове године планирају да реализују 20 пројеката, који ће омогућити боље услове за живот.

- То су опет пројекти који се односе на подршку пољопривредној производњи, инфраструктурни пројекти из области уређења, односно асфалтирања локалних путева, уређења ријечних корита - наглашава Владо Капур, шеф Одсјека за управљање локалним развојем Осмаци.

Изузму ли се инфраструктурна улагања, од прворазредног значаја за ову општине биће и отварање производног погона. Разговори са инвеститорима су у току, а пандемија утиче на коначни договор.

- И ако запослимо 50 људи како је планирано, мислим да ће то да препороди Осмаке. Мислим да је ријеч о јако битном и важном пројетку за Осмаке - додао је Сарић.

Са општинским буџетом од 1,9 милиона марака, пројекте је, кажу, могуће реализовати уз подршку влада Српске и Србије.